Nieuw economisch rapport: Oekraïense volk wordt beroofd door EU met associatieverdrag

Datum:
 • dinsdag 5 april 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Het associatieverdrag is niet goed voor de Nederlandse bevolking. Maar het is al helemaal niet goed voor de Oekraïense bevolking. De gewone Oekraïner wordt leeggeroofd door de aasgieren uit Brussel en Washington. Ondertussen wordt u wijsgemaakt dat u ja moet stemmen omdat de Oekraïners dit zouden willen.

  Door Joost Niemöller 4-4-2016

  Uit een net verschenen economisch rapport van The Transnational Institute, een linkse denktank, die voor deze gelegenheid samenwerkte met The Center for Social and Labor Research in Kiev, blijkt dat de economische gevolgen van een associatieverdrag voor Oekraïne desastreus zijn.
  Nu moet je, vind ik, altijd oppassen met economische scenario’s, gebaseerd op computermodellen, zoals in dit geval. Economie is vaak quasi-wetenschap: Wat je in een model stopt, komt er altijd weer uit. En met rapporten van linkse denktanks moet je al helemaal oppassen. Toch vind ik dat de argumenten in dit geval zeer overtuigend klinken.
  In grote lijnen wordt er in het rapport dit uiteen gezet:
  De import en export positie van Oekraïne zal dramatisch veranderen. Momenteel exporteert Oekraïne vooral technologie naar de Russische markt. Door de draai naar de EU zal dat veranderen in export van grondstoffen en agrarische producten naar de EU, en daarmee zal Oekraïne dus terugvallen tot Derde Wereld status.
  De kleine bedrijven die 99,8% van het Oekraïense bedrijfsleven uitmaken, zullen zwaar getroffen worden door het associatieverdrag. Deze bedrijfjes zullen ten onder gaan in de concurrentie met de grote bedrijven binnen de EU. Zonder concrete investeringen (die niet in het verdrag zijn opgenomen) zullen ze niet in staat zijn om op zulke korte termijn de omslag te maken naar de EU regels die hen in het verdrag worden opgelegd.
  De EU bedrijven die Oekraïne overnemen, zullen alleen geïnteresseerd zijn in het tewerk stellen van Oekraïeners voor lage lonen. Het machteloze Oekraïne zal hiertegen geen verweer kunnen bieden en is dus de ideale prooi voor het grootkapitaal. Nu al is het gemiddelde loon in Oekraïne negen keer lager dan in Griekenland. Door de enorme loonverschillen werkt nu al tussen een derde en een kwart van de Oekraïense werknemers in het buitenland. Het ligt voor de hand dat door het invoeren van het associatieverdrag er een uitstroom naar de EU zal volgen van hoogopgeleiden. Een verschijnsel wat eerder ook al plaatsvond in landen als Roemenië.
  De belangrijkste reden voor de economische ineenstorting van de Oekraïense economie is de roof door de Oekraïense oligarchen die er de dienst uitmaken. Ze sluizen massaal hun bij elkaar gegraaide geld weg naar belastingparadijzen als Cyprus. De zo belasting vrij gemaakte bezettingen verschijnen dan ineens weer in Oekraïne als ‘investeringen.’ Vandaar dat de buitenlandse investeringen in Oekraïne vanuit Cyprus de afgelopen tien jaar gestegen zijn van 14,1% naar 31,7%!
  Maar ook Nederland is zo’n belastingparadijs. Vandaar dat vanuit Nederland de laatste tien jaar de investeringen zijn gestegen van 11% naar 17%. Dat is bijna allemaal Oekraïens offshore capital waarover geen cent belasting is betaald in Oekraïne. De Nederlandse ambassade promoot open en bloot bij Oekraïne bedrijven om een brievenbusfirma in Nederland op te richten en zo de Oekraïense belasting op the Dutch way te ontwijken. In 2012 werden dan ook 95% van de zogenaamde Nederlandse ‘investeringen’ in Oekraïne gedaan vanuit  zulke brievenbusconstructies.
  De totale hoeveelheid offshore capital vanuit Oekraïne wordt geschat op honderden miljarden. Het corrupte systeem hierachter heeft dus een duizelingwekkende omvang. Dat kan alleen maar veranderen door zeer hard ingrijpen. Iets waar dit associatieverdrag helemaal niet in voorziet.
  De schuld van het door haar eigen leiders leeggeroofde Oekraïne heeft een omvang gekregen waarbij we ons nauwelijks nog iets kunnen voorstellen. Begin 2016 was de totale schuld 155% van het Bruto Nationale Product, te weten 118 miljard dollar. Door alleen al de verplichte afbetalingen van die schulden zal Oekraïne dit jaar in een vicieuze cirkel belanden. In december vorig jaar werd de rating van Oekraïne door Standard & Poor vastgesteld op de CCC categorie.
  Het land is hierdoor feitelijk in handen van het IMF dat Oekraïne in februari 2015 een lening gaf van 17,5 miljard dollar, af te betalen in een periode van vier jaar als onderdeel van een groter pakket van veertig miljard dollar. Een schuld die het land natuurlijk nooit meer kan terugbetalen.
  Het IMF voert nu dan ook feitelijke het financiële beleid van Oekraïne en alle economische hervormingen moeten langs deze weg worden afgedwongen. De beslissende stem bij het IMF beleid ligt bij de EU en de VS, en daarmee is Oekraïne dus een kolonie van het Westen geworden. De EU op zijn beurt heeft weer van Oekraïne geëist om te gehoorzamen aan de IMF, en op die voorwaarde kwam de EU nog eens over de brug met een extra lening van vijftien miljard. Het associatieverdrag is niets anders dan het verlengstuk van deze dwangpolitiek.
  Deze dwangpolitiek en het afgedwongen associatieverdrag (wat de Nederlandse regering dus al stilletjes had getekend) veroorzaken toenemende spanningen met de zogehetenEuraziatische Unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Nu is de voor Oekraïne zeer belangrijke jamdel met deze unie dramatisch gedaald: Tussen 2014 en 1015 alleen al ging de export achteruit van 19,2 miljard dollar tot 6,4 miljard dollar. De import ging met 62,6 % achteruit, van 27,5 miljard dollar naar 10.3 miljard dollar.
  Het verdrag tussen Oekraïne en de EU betekent overigens dat het importgebied van de EU goeddeels gesloten blijft voor Oekraïne, terwijl de EU zelf wel de Oekraïne economie kan penetreren:
  The FTA introduces a limited number of preferential tariff quotas – in line with the EU’s approach to FTAs in association agreements. Domestic producers in Ukraine will be given a duty-free quota that will not change the current negative trade balance with the EU. In fact, several of these quotas are set far below the current volume of shipments.

  Voor het belangrijkste agrarische exportproduct van Oekraïne, graan, wordt door de EU een quotum opgelegd van vierhonderdduizend ton om de eigen markt te beschermen. En dat terwijl Oekraïne jaarlijks 7,2 miljoen ton graan exporteert.  Alleen voor de producten waarmee Oekraïne niet concurrerend is op de EU markt worden geen quota opgelegd.
  Uiteraard laten de grote agrarische EU concerns wel hun begerige oog vallen op de enorme hoeveelheid beschikbare, en vruchtbare, landbouwgrond in Oekraïne, dat binnenkort voor spotprijzen te koop ligt. Dankzij het associatieverdrag kan dat alles opgekocht worden; een derde van de totale hoeveelheid landbouwgrond in de EU!
  Oekraïne zal botweg door de EU worden overgenomen via allerlei juridische constructies, waaraan de Oekraïense oligarchen graag zullen meehelpen, want voor hen is dit ook weer snel verdiend geld. Dit kan gebeuren wanneer de nu nog bestaande regelingen tegen het opkopen van land door buitenlandse bedrijven worden opgeheven. Via de Europese banken wordt hier al hard aan gewerkt:

  Meanwhile, the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) and others are already pushing for regulatory change to make agricultural investments easier.

  En hierdoor zal de Oekraïense bevolking nog afhankelijker worden van de import.
  Uitgekleed en beroofd. Zo staat de Oekraïense bevolking ervoor als de EU de boel lachend komt overnemen. Maar u gaat zelfs niet mee lachen, want het geld verdwijnt in hele andere zakken.


  De Nieuwe Realist

  0 reacties :

  Een reactie posten