'Na zomer evaluatie zorg'

Datum:
 • vrijdag 29 april 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Anna Paulowna - In september gaat de gemeente Hollands Kroon het ingezette beleid rond de zorg evalueren. Dat heeft wethouder Mary van Gent (Senioren Hollands Kroon) de gemeenteraad toegezegd. 
  Mike Deutekom   Met name de aanpak van de huishoudelijke zorg door Hollands Kroon leidt tot veel vraagtekens. De gemeente is volgens de Christen-Unie samen met Schagen en Bronk- horst de enige van de Nederlandse gemeenten die de lichte huishoudelijke hulp voor zorgcliënten heeft afgeschaft. De vakbond FNV strijdt voor de banen van tientallen werknemers in de huishoudelijke hulp die door het besluit van de gemeenten hun baan verliezen.

  „Misschien hebben we vorig jaar toch het verkeerde besluit genomen", stelde fractievoorzitter Johan Paul de Groot van de ChristenUnie gister tijdens de raadsvergadering. Met een motie riep hij de raad op om het voorgenomen beleid nog eens tegen het licht te houden. Die motie haalde het niet.

  Wethouder Van Gent deed de toezegging in september met een rapportage te komen over hoe het beleid van de gemeente uitpakt. „Als je op de berichten in de media afgaat begrijp ik de zorgen. We hadden 750 cliënten die huishoudelijke hulp kregen. Daarvan krijgen zeventig straks nog de zwaarder geïndiceerde huishoudelijke hulp 2. Vanaf 1 januari hebben 320 cliënten het zelf geregeld na gesprekken met het wijkteam, waarbij ze aangaven geen overgangstermijn nodig te hebben. Ik heb geen geluiden gehoord dat dat niet gelukt is. Per 1 mei stopt de overgangsregeling voor de 360 overige mensen. Die worden door de wijkteams weer benaderd om te-vragen het gelukt is om de zorg zelf te regelen of om zorg in te kopen. Ik vraag de raad tot de rapportage in september te wachten. We gaan nu eigenlijk pas beginnen."

  Op 18 mei bepaalt de Centrale Raad van Beroep over de toepassing van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). „Als de Centrale Raad oordeelt dat we op de verkeerde weg zijn, zullen we het beleid aanpassen", liet Van Gent weten.

  NHD


  9 reacties :

  Anoniem zei

  Is dit een juiste weergave over dit agendapunt voor een krant?

  Anoniem zei

  Motie herziening thuishulp verworpen door CDA, VVD, D66, Senioren en Lada.
  Van LADA en Seniorenpartij niet te geloven!!!!! Meelopers. Slaap maar lekker verder.

  Sam Kooy zei

  Niet alleen van Gent maar nagenoeg de gehele raad moet zich de ogen uit de kop schamen !!! Niet eens in staat om zaken nog eens tegen het licht te houden. Ook de media is vol ongeloof.

  Theo Moras zei


  Stille Tocht in Schagen en Anna Paulowna.

  Donderdag 28 april werd in de gemeente Schagen en Holland Kroon voor behoud van goede zorg en arbeidsplaatsen door de FNV en medewerkers van de thuiszorg een stille tocht gehouden,
  Bij de tocht in Schagen waren ondanks de regen een behoorlijk aantal personen opkomen dagen.
  De tocht begon en eindigde bij het gemeente huis waar wethouder Blonk aanwezig was in tegenstelling tot de wethouder van Hollands Kroon mevr. van Gent die het ook nu niet nodig achtte net als nagenoeg de hele gemeenteraad.
  Om 18.00 uur begon onder ideale weersomstandigheden de tocht die door de woningbouw van Anna Paulowna werd afgelegd.
  Tijdens de tocht was alleen raadslid Jan Eichhorn namens Groen Links en Dorien Sybinga van Progressie Hollandskroon vertegenwoordigd terwijl Sybinga ook betrokken is bij de Thuiszorg en FNV.
  Bij wethouder Mary van Gent werd even stilgehouden, een behoorlijk op leeftijd zijnde inwoonster met wandelstok wilde mevrouw van Gent begrip vragen voor haar situatie en een bosbloemen
  overhandigen. Bij afwezigheid werden de bloemen met een protest bordje bij de deur achter gelaten.
  Bij de raadsvergadering zat de publieke tribune vol met betrokken thuiszorgmedewerkers.
  Twee insprekers maakten nog eens duidelijk dat er vorig jaar een verkeerde beslissing was genomen om de lichte Thuiszorg (HH1) afte schaffen.
  De raadsleden kregen desgewenst een cursus aangeboden hoe ouderen te verzorgen en overhandigden de voorzitter van de Raad dhr. Nawijn enkele voorwerpen die met een goede zorg te maken hebben.
  Of ook deze actie wat op zal leveren zal nog moeten blijken, 18 mei doet de rechter uitspraak over deze kwestie.
  De meerderheid van de raad was van mening dat er wat de zorg betreft een juiste beslissing was genomen, al zegde wethouder Mary van Gent toe dat deze aanpak in september geëvalueerd zal worden.
  De uitspraak van de rechter in Mei en de uitkomst van de evaluatie zou hier eventueel nog verandering in kunnen brengen.

  Anoniem zei

  Zolang mensen nog op de SP of PvdA/ Groenlinks stemmen zal er NIETS veranderen.
  Mooie beloftes, geen daden.

  Frank Ottens zei

  Tegen de laatste 'Anoniem' zou ik graag willen zeggen: de SP bestaat niet in HK. HK voert al vanaf dag 1 sinds de herinrichting een typisch VVD-beleid. Jip Pankras heeft de Senioren HK in het leven geroepen om de VVD in HK in het zadel te kunnen houden (ondanks verkiezingsverlies!), zodat de vrindjes van consultancybureaus en windmolenbedrijven lekker kunnen blijven verdienen, op kosten van de belastingbetaler uiteraard. Als u er niks van begrijpt, kunt u in het vervolg maar beter niet meer reageren.

  Anoniem zei

  Frank Ottens, Van Gameren(nu LADA) en nog een stel enthousiastelingen hebben een aantal jaren gepoogd een afdeling van de SP in Anna Paulowna op te zetten. De landelijke SP was het er niet mee eens dus ging het project niet door. Gelijktijdig met de pogingen in AP. waren er ruzies in Schagen binnen de SP. Het vervelende is dat LADA, mede door het beleid van Van Gameren verworden is tot een halfzacht verlengstuk van de SP.

  Anoniem zei

  Frank Ottens:
  Landelijk!

  Frank Ottens zei

  Ah, landelijk. Maar wie regeren er dan ook alweer? Ik dacht dat onze premier van de VVD was, maar ik kan me vergissen natuurlijk....

  Een reactie posten