Miljoenen op tafel voor herstel bunkers

Datum:
 • dinsdag 5 april 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Den Oever - Voor het herstellen en voor publiek toegankelijk maken van zes voormalige Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan drie in Den Oever, Den Helder/Huisduinen en op Texel, legt het Waddenfonds bijna 2,9 miljoen euro op tafel
  Martijn Gijsbertsen 


  De betonnen bunkers maakten deel uit van de zogeheten Atlantikwall en worden opengesteld als toeristische trekpleisters. Ze worden ingericht als informatiecentra over onder meer de Duitse bezetting, bouw van de verdedigingslinie plus gevolgen van deze oorlog voor bewoners en landschap. In totaal is hiervoor 4,4 miljoen nodig. 

  Het Waddenfonds heeft daarnaast besloten anderhalf miljoen uit te trekken voor het opknappen van het Monument, de uitkijktoren op de Afsluitdijk uit 1933, ontworpen door architect Willem Dudok.

  De huidige voorzieningen (horeca, toiletten, buitenruimte en parkeerplaatsen) dateren uit de jaren vijftig. Ook de aanleg van een buitendijks fietspad van Den Oever naar het Monument hoort bij dit project, dat in totaal bijna elf miljoen kost.

  Het herstel van de Wierdijk, aanleg van een fietspad over die monumentale dijk plus restauratie van de Wierschuur op Wieringen kunnen rekenen op een Waddenfondsbijdrage van bijna 1,2 miljoen euro, bijna een derde van de totale investering.

  Vismarkt 

  Het project 'Sound Sea Food' van de vismarkt in de Oeverse afslag is twee ton toegekend. Bezoekers kunnen daar straks (inter)actief aan de slag met herkennen van vissoorten, vis veilen, fileren, bereiden en consumeren.

  NHD  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Mijn idee is 't hunne. Zo gaat dat toch. Bracht ze ook op het idee de tot 1947 bestaande tuunwallen, welke helaas mede door toedoen van een oom van mij tijdens de ruilverkaveling zijn verdwenen, via het Waddenfonds wederom te herstellen. Je zou zowaar gaan denken dat ze (BenW) af en toe leren te "denken".

  Een reactie posten