Microsoft zwijgt over economische betekenis datacenters in polder

Datum:
 • woensdag 20 april 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon -  Middenmeer - Het voornemen van softwaregigant Microsoft om meerdere datacenters te bouwen op het agrarische bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer werd enkele jaren geleden met gejuich ontvangen in Noord-Holland. Maar in hoeverre de regio daadwerkelijk profiteert, daarnaar kan slechts worden gegist. 

  Roel van Leeuwen tvan.leeuwen@hollandmediacombinatie.nl  'Je ziet dat de spin-off er is'


  SP-Statenlid Anna de Groot sloeg begin dit jaar aan op de nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning Johan Remkes. Hij noemde het datacenter van Microsoft in Middenmeer als een veelbelovend voorbeeld van het aantrekken van de Noord-Hollandse economie en werkgelegenheid.

  De Groot en haar collega Wim Hoogervorst wilden wel eens weten hoeveel medewerkers Microsoft in Middenmeer in dienst heeft genomen en of en hoeveel mensen met een arbeidsbeperking bij het Amerikaanse bedrijf in dienst zijn getreden. Ook wilden de SP'ers weten hoeveel Nederlandse banen de bouw van het eerste (van in totaal vier) datacenters heeft opgeleverd.

  Niet wijzer 

  Maar van de beantwoording door Gedeputeerde Staten zijn De Groot en Hoogervorst niet veel wijzer geworden. GS laten *eten dat Microsoft geen informatie geeft over haar personeelsbestand. Ook worden er door Microsoft geen uitspraken gedaan over hoeveel Nederlandse onderaannemers door de Britse Mace Group - dat de bouw van de datacenters coördineert - zijn ingezet.

  De Groot is 'teleurgesteld' over de antwoorden. „Ik vind dat je best vragen mag stellen over de toegevoegde waarde van zo'n bedrijf. Van Nederlandse bedrijven zouden we deze cijfers wel krijgen." Ze beraadt zich nog over nieuwe vragen aan GS.

  Gedeputeerde Jaap Bond van economische zaken laat via een woordvoerster weten dat het aan bedrijven zelf is om te bepalen of ze dergelijke cijfers wel of niet beschikbaar stellen. Zijn boodschap: „Ga er gewoon kijken. Het wemelt er van de busjes van Noord-Hollandse ondernemers en alle hotels in de regio zitten vol. De komende tien jaar zijn ze daar nog aan het bouwen. Je ziet gewoon dat de spin-off er is."

  Terughoudend

  Maar cijfers kan Bond niet geven. Microsoft Nederland is al jaren zeer terughoudend als het gaat om het datacenter. Omwille van de veiligheid? Of uit concurrentieoogpunt? Zelfs daarover doet Microsoft geen mededelingen.

  „Dit is beleid van Microsoft internationaal. Wij weten hier net zo weinig over de datacenters als u", zegt een woordvoerder van Microsoft Nederland.

  Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7, is overtuigd van de economische meerwaarde. „Als ik om me heen kijk, zie ik dagelijks 600 á 700 man op de bouw aan het werk en er wordt parkeergelegenheid gecreëerd voor 1100 à 1200 man. En meer dan driekwart van de auto's op het terrein heeft een Nederlands nummerbord. Bovendien zijn de kranen en machines van lokale loonwerkers."

  Ondertussen verrijst op Agriport A7, waar Microsoft veertig hectare heeft, het ene na het andere datacenter. Deskundigen noemen het complex waarin digitale gegevens worden opgeslagen een 'hub' (knooppunt) voor clouddiensten in Europa, maar ook voor het Midden-Oosten en Afrika. Het eerste datacenter van Microsoft was in november 2015 operationeel.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten