Explosieve groei van aantal wanbetalers

Datum:
 • maandag 11 april 2016
 • in
 • Categorie:

 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Het aantal dwangbevelen dat Hollands Kroon naar inwoners of bedrijven stuurt, is vorig jaar explosief gestegen: met maar liefst 56 procent. Op in totaal 1470 adressen is in 2015 een sommatie op de deurmat gevallen, omdat rekeningen van de gemeente niet (of niet op tijd) zijn betaald.

  Martijn Gijsbertsen msijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl


  In bijna 95 procent van de gevallen gaat het om burgers, ondernemers blijken gemeentenota's over het algemeen vlotter te voldoen.

  Een jaar eerder zijn 'slechts' 940 waarschuwingen aan wanbetalers verzonden. De teller in 2016 staat tot dusverre op zestig. „Dat aantal is een restje uit 2015", aldus gemeentewoordvoerster Noortje Slot.

  „De aanslagen voor gemeentelijke belastingen van dit jaar zijn in februari de deur uit gegaan. Mensen hebben tot eind mei de mogelijkheid om die rekeningen te voldoen. Pas daarna ondernemen we eventueel actie."

  De reden voor de explosieve toename van dwangbevelen is Hollands Kroon ook bekend. „De gemeente heeft de herinneringsbrief afgeschaft", aldus Slot. ,,Als mensen niet binnen de aangegeven termijn betalen, ontvangen zij meteen een aanmaning. Dat werkt, mensen gaan vaak eerder tot betaling over."

  Deurwaarder 

  Gebeurt dat niet, dan wordt een deurwaarder op pad gestuurd. Die kostte Hollands Kroon in 2015 zo'n 30.000 euro en incasseerde 141.000 euro. Het jaar ervoor was dat 19.000 en 76.000 euro. De gemeente heeft Invoned (Wijchen) recent als 'huisdeurwaarder' gecontracteerd.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten