Zware concurrentie dreigt voor Den Helder Airport

Datum:
 • vrijdag 4 maart 2016
 • in
 • Categorie: , ,

 • DEN HELDER - Nog geen jaar na de ingrijpende renovatie dreigt Den Helder Airport (DHA) in zwaar weer te komen door de komst van een helihaven in Groningen. De oliecrisis zorgt nu al voor een kwart minder helikoptervluchten naar platforms in de Noordzee, waardoor de exploitatie van de luchthaven in Den Helder in gevaar komt.

  Roel van Leeuwen 4-3-2016 

  De provincie Groningen zint op een eigen helikopterhaven met bijna 10.000 vliegbewegingen per jaar. Hierdoor dreigt een concurrentieslag. ,,Een slag die alleen maar verliezers zal kennen, want er is gewoon geen ruimte voor twee solistisch opererende luchthavens", voorspelt Conny van den Hoff, directeur van DHA. ,,Het afgelopen jaar daalde het aantal vliegbewegingen bij ons al met 8 procent tot zo'n 20.000 stuks omdat oliemaatschappijen hun activiteiten hebben teruggebracht. Dat worden er straks dus rond de 15.000. Plaats voor twee is er dus niet."

  Siemens wil helihaven bouwen in Groningen
  Van den Hoff zegt dat de werkgelegenheid van 500 mensen in gevaar komt door de op handen zijnde concurrentieslag. ,,Daarnaast zijn er nog eens 5.500 banen gelieerd aan de offshore-activiteiten die mede door DHA vanuit Den Helder worden aangejaagd. Kortom we zijn een belangrijke economische motor voor de hele regio. Die moet door dit soort activiteiten niet in gevaar komen."
  De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns zegt dat het zo'n vaart niet zal lopen. ,,Wij realiseren hier een haven puur en alleen om de windmolenparken voor onze kust te kunnen bereiken. Daar moeten helikopters naartoe voor bevoorrading en onderhoud. Er staan nu tientallen molens, maar dat zal fors worden uitgebreid. Bovendien willen we hiervandaan ook Duitse parken gaan aanvliegen."
  ,,De helikopterhaven die in Eemshaven wordt aangelegd kost de belastingbetaler overigens geen cent", stelt Brouns. ,,Die wordt namelijk volledig gefinancierd door Siemens, de marktleider in windenergie. Dus wij worden er alleen maar beter van, ook qua werkgelegenheid. Ik begrijp de onrust in Den Helder dan ook niet zo goed."
  Collega gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland zegt dat zijn provincie 5,5 miljoen euro in de ontwikkeling van DHA heeft gestoken. ,,Dat hebben we gedaan om de basis in de lucht te houden. In overleg met drie ministeries hebben we daar toen alles aan gedaan. Het zou te gek zijn als dat nu in één klap teniet wordt gedaan door een helihaven in Groningen. Hiervandaan kost het 7 minuten extra vliegtijd en kunnen wij de windmolenparken ook bereiken. Bovendien hebben wij hier alle faciliteiten al."
  Van den Hoff vreest ook dat de moordende concurrentie de positie van Den Helder als Search en Rescuehaven bedreigt. ,,Omdat de Noordzee bol staat met booreilanden en deel uitmaakt van één van de drukste scheepvaartroutes van de wereld, moeten er regelmatig reddingsacties worden uitgevoerd. Dat mag absoluut niet in gevaar komen."
  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten