Rechtszaak over thuishulp

Datum:
 • vrijdag 18 maart 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna -  FNV Zorg & Welzijn spant een kort geding aan tegen de gemeente Hollands Kroon. Via de rechter wil de vakbond voorkomen dat cliënten van thuiszorgorganisaties per 1 mei verstoken zijn van lichte huishoudelijke hulp. 
  Leo Blank


  Vandaag dient de FNV bij de rechtbank een verzoek in om het besluit van Hollands Kroon ongedaan te maken. In dit eerste kort geding is de situatie van mevrouw Wilma Korff-Oostindién uit Winkel inzet. Maureen van der Pligt van de FNV kondigt aan dat er nog tal van gelijke rechtszaken gaan dienen.

  De vakbond opende begin deze maand een actiepunt voor het gemeentehuis in Anna Paulowna. Daar kunnen medewerkers van clienten van de thuiszorg uit Hollands Kroon en Schagen hun grieven kwijt over de bezuinigingsmaatregel. Deze tent is dagelijks geopend van drie tot vijf uur.

  De verhalen worden samengevat in een zwartboek dat dit voorjaar wordt aangeboden aan beide gemeentebesturen. Een eerste deel, met enkele tientallen schrijnende verhalen, wordt woensdag 23 maart (19.00 uur) aangeboden in sportcafé Veerburg in Anna Paulowna. Een dag later spreken FNV en zorgmedewerkers in tijdens de raadsvergadering in Hollands Kroon.

  Desastreus 

  Met het zwartboek en de rechtszaken wil de bond beide gemeenten laten inzien dat afschaffen van lichte huishoudelijke hulp desastreus uitpakt voor honderden inwoners.

  Van der Pligt: „Thuiszorgmedewerkers houden het huis schoon. En signaleren hoe het met bewoners gaat. Mensen met progressieve ziekten als reuma kunnen dat werk zelf niet doen. Er wordt door de gemeente te snel verwezen naar de overheid extra geld beschikbaar heeft gesteld om thuiszorg op peil te houden. „Hollands Kroon geeft dat geld blijkbaar liever uit aan rechtszaken."

  De FNV heeft elders vele rechtszaken over soortgelijke kwesties gevoerd. Van der Pligt haalt de gemeente Berkelland in de Achterhoek aan: „Daar hebben we alle 137 rechtszaken gewonnen. Dat heeft de gemeente een miljoen euro gekost aan proceskosten. Dat geld kan beter aan thuiszorg worden besteed, lijkt me." Hollands Kroon en Schagen willen in dit stadium niet inhoudelijk reageren.

  ______________________________________________________   Klant kan zelf bedrijf kiezen  

  Schagen -  De gemeente Schagen zegt dat het faillissement van thuiszorgorganisatie TSN geen grote gevolgen gaat hebben voor inwoners.

  Zij kunnen zelf bepalen van welke vervangende aanbieder zij zorg willen krijgen. Schagen heeft overleg gehad met aanbieders die op dit moment hulp bij het huishouden verzorgen voor inwoners in de gemeente, zo meldt woordvoerster Ans Heijne van Schagen.

  „Een aantal aanbieders heeft aangegeven op basis van de bestaande overeenkomsten de hulp bij het huishouden aan cliënten, die nu nog van TSN hulp ontvangen, te kunnen leveren. De continuïteit van de zorg wordt hiermee gegarandeerd."

  _______________________________________________________

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten