Nieuwe waterafvoer om sloten Petten te ontzilten

Datum:
 • donderdag 31 maart 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Petten - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) past de watertoevoer en -afvoer van Petten zo aan dat het water bij het dorp zoeter wordt en ei geen zout water meer naar de bollenbedrijven stroomt.


  Daarvoor wordt een nieuwe waterafvoer onder de Noorder- en Zuiderhazedwarsdijk door geboord. De aannemer is deze week gestart met de voorbereidingen. De nieuwe afvoer moet ervoor zorgen dat zouter water vanuit Petten direct naar de Hazepolder stroomt in plaats van naar Polder R ten oosten van Petten. In de Hazepolder is het water al net zo zout.

  Het oppervlaktewater in Petten is zouter geworden als gevolg van de kustversterking. Het opgespoten zeezand is nog zout en dat zout stroomt met het grondwater mee naar de sloten in Petten. Dit zal nog enkele jaren doorgaan. Het aanvankelijke doorspoelen van het oppervlaktewatersysteem leidde ertoe dat ook het water in de sloten van het bollengebied ten oosten van het dorp zouter werd.

  De nieuwe afvoer in de Noorder-en Zuiderhazedwarsdijk is eind april gereed. Tot die tijd wordt het zoutgehalte nauwlettend in de gaten gehouden om overlast voor agrariƫrs te voorkomen. Zo nodig wordt zoet water ingelaten.

  De toevoer van het water naar het dorp wordt ook aangepakt. Bij'gle rotonde Pettemerweg-Nsoz komt een nieuwe pomp met een grotere capaciteit. Zo ontstaat voldoende verversing van het water in de sloten, met een normaal zoutgehalte, geeft HHNK aan. HHNK houdt het zoutgehalte de komende jaren extra in de gaten om daar de pompcapaciteit op af te stemmen.

  NHD


  0 reacties :

  Een reactie posten