Half mei vluchtelingen in Petten

Datum:
 • woensdag 30 maart 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Petten - Huis ter Duin wordt voor half miljoen verbouwd voor opvang 225 nieuwe bewoners.
  Marten Visser

  De eerste vluchtelingen komen half mei naar Petten. Op-vanglocatie Huis ter Duin wordt de komende weken ingrijpend verbouwd om het pand geschikt te maken voor maximaal 225 bewoners. Dat wordt een flinke klus, zegt eigenaar Peter Tuin van Huis ter Duin. Hij spreekt van een verbouwing van een half miljoen euro.

  Gistermiddag kregen mensen van diverse organisaties uit Petten tekst en uitleg van medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Schagen.

  Ze kregen te horen dat het grootste deel van de vluchtelingen in huis ter Duin zal bestaan uit gezinnen met kinderen, aangevuld met enkele alleenstaande mannen en vrouwen. Formeel zijn de bewoners van Huis ter Duin geen asielzoeker meer, zo zei Ronald Ligthart van het COA. Zo'n 95 procent van de mensen heeft namelijk al een verblijfsvergunning: zij weten dus al dat ze in ons land mogen blijven. „Het resterende deel van de mensen zit nog in het laatste stadium van de asielprocedure", aldus Ligthart. Ook deze mensen krijgen vrijwei zékere een verblijfsvergunning. De bewoners van Huis ter Duin komen vooral uit Syrië en Eritrea. Daarnaast kunnen er vluchtelingen komen uit landen als Irak, Afghanistan en Ethiopië. Hoe lang mensen in Huis ter Duin zitten is niet te zeggen omdat er steeds doorstroming zal zijn. Als mensen een eigen huis krijgen vertrekken ze en wordt hun plaats ingenomen door anderen. Vluchtelingen worden door het hele land geplaatst, ze krijgen dus niet automatisch een huis in de regio.

  Onder de vluchtelingen in Huis ter Duin zijn waarschijnlijk ruim dertig kinderen. Dik twintig daarvan zullen in Petten naar de basisschool gaan, de anderen gaan naar het voortgezet onderwijs in De Scholen aan Zee daar heeft ervaring met vluchtelingenkinderen" aldus onderwijswethouder Ben Blonk. De vluchtelingen in Huis ter Duin moeten zelf boodschappen doen en zelf koken. Daarvoor krijgen ze een bijdrage van het COA. Een alleenstaande asielzoeker krijgt €45,36 voor voeding per week, een gezin met 2 kinderen ontvangt ongeveer € 112 per week, zo meldt de website rijksoverheid.nl.

  NHD

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Ben benieuwd of de voorstanders van de "vluchtelingen" in Petten over een half jaar nog zo blij zullen zijn met die "arme mensen", zeker als er weer eens een belastingverhoging noodzakelijk is om deze linkse hobby te bekostigen, buiten nog de problemen met de jonge mannen die 100% zeker zullen komen. Gelukkig is er de politie nog die vast en zeker de boel in de gaten zal houden. Oh nee, wacht, de politie is wegbezuinigd en wat er nog van over is zal zeker de opdracht van de politiek gekregen hebben de andere kant op te kijken, zoals elders schering en inslag is.

  Bakker zei

  Het COA weet precies te melden waar de vluchtelingen vandaan komen.
  Dat is wonderbaarlijk want elders in het land ziet het COA het verschil niet tussen een vluchteling en een terrorist, ze gooien allemaal hun paspoort weg en zeggen ook allemaal dat ze uit Syrië komen, ook de moordenaars van IS die met de stroom mee komen.

  Sam Kooy zei

  Overleg met diverse organisatie's .....?? En de inwoners van Petten dan ?!!. Hoe zat het ook weer met de dorpscommissie ? En dan ......zonder wikken en/of wegen asielzoekers letterlijk tussen de strandbezoekers, kampeerders, touristen !! Het gemeentebestuur heeft geen enkele boodschap aan de mening van de inwoners. Zie ook de verwijzingen naar de "stranden van Schagen". De gemeente Schagen profileert zich - gelijk Hollandskroon - als een puur dictatoriale macht binnen ons politieke systeem. Geen woord verkeerd gekozen !!

  Een reactie posten