Provincie schrijft Distriport nog niet af

Datum:
 • donderdag 25 februari 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • BERKHOUT - De provincie Noord-Holland heeft het nooit ontwikkelde bedrijventerrein Distriport bij Berkhout nog niet definitief afgeschreven.

  Door Coen van de Luytgaarden - 25-2-2016, 
  Dat blijkt uit schriftelijke reacties van Gedeputeerde Staten (GS) op kritische vragen van de Socialistische Partij (SP). Namens deze fractie stelde statenlid Marnix Bruggeman eerder in deze krant dat de provincie ruim twaalf miljoen euro verlies heeft geleden op het omstreden bedrijventerrein. Dit nadat voor dat bedrag, op advies van de accountant, de grondwaarde in de financiĆ«le administratie werd afgeboekt. ,,Distriport was een van de fata morgana’s van de voor corruptie veroordeelde ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Hij regelde dat de provincie de gronden voor het bedrijventerrein aankocht’’, aldus Bruggeman.
  De geleden schade valt volgens de provincie niet louter op Hooijmaijers te verhalen, zo blijkt uit de beantwoording. ,,De grondaankopen voor Distriport werden destijds gedekt door het voltallige college van gedeputeerde staten, stelt de provincie in de beantwoording’’, aldus Bruggeman.

  Hoofdpijndossier

  Distriport is uitgemond in een klassiek hoofdpijndossier voor de provincie. Het toekomstige bedrijventerrein tussen Hoorn en Berkhout was gestoeld op economische vooruitzichten die bij nader inzien veel te optimistisch werden voorgesteld. Een van de aanjagers was Ton Hooijmaiers, die in zee ging met projectontwikkelaars en zich later voor de rechter moest verantwoorden omdat hij ’provisie’ zou hebben aangenomen in ruil voor bestuurlijke wederdiensten. Hooijmaijes is hier later door de rechtbank voor veroordeeld.

  ’Overaanbod’

  Het afboeken van de grondwaarde waar de SP kritische kanttekeningen bij plaatst, is volgens de provincie ingegeven door ’het landelijke en regionale overaanbod van bedrijventerreinen’. Bruggeman: ,,De provincie wil nog steeds niet toegeven dat het plan voor Distriport een blunder is geweest. De provincie zegt: ’Wij beraden ons op de verdere toekomst van Distriport’. Daar moet de SP-fractie toch wel om gniffelen, want iedereen weet immers al jaren dat Distriport een volslagen idioot hersenspinsel was. Het zou de provincie sieren om gewoon eerlijk toe te geven dat Distriport einde verhaal is. Daar hoeven ze zich echt niet langer over te beraden, want ze geven ook zelf toe dat er een overaanbod is van bedrijventerreinen. Als je de grond financieel afboekt, weet je dat er dus geen toekomst meer zit in Distriport.’’

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten