'Een op drie ziek door PX 10'

Datum:
 • maandag 15 februari 2016
 • in
 • Categorie: ,

 • Den Haag -  Den Helder - Defensie kan claims verwachten -  Half miljoen militairen


  Er is nog een dossier waarop Defensie claims kan verwachten: PX-10. Van de oud-militairen die met het wapenreinigingsmiddel gewerkt hebben, is één op de drie ernstig ziek of gestorven.

  Dat claimt Jan de Bruin, advocaat van Claimzorg, namens 500 cliënten. Vandaag publiceert hij online een grootschalig onderzoek. Het is de opmaat naar een grote hoeveelheid vervolgclaims bij Defensie.

  1,7 miljoen militairen hebben met PX-10 gewerkt. In het middel zit het kankerverwekkende benzeen. In het middel zit het kankerverwekkende benzeen.

  Uit 480 getuigenverklaringen van oud-militairen die De Bruin verzamelde, blijkt dat vanaf 1960 tot aan 2000 er zeer intensief, veelvuldig en onbeschermd in de benzeen damp in niet geventileerde ruimtes met PX-10 is gewerkt. De gezondheidsaandoeningen lopen uiteen van acute lymfatische leukemie tot de ziekte van Parkinson.

  In de aansprakelijkheid verwijst  Defensie tot nu toe naar het onderzoek van het RIVM, dat concludeerde dat er geen verband is tussen kanker en het het werken met PX-10.

  Meerdere wetenschappers hebben kritiek geuit op het onderzoek. De steekproef (23 marineofficieren) zou te klein zijn, de methode niet valide. Zo ging het RIVM uit van gemiddelde blootstelling in plaats met piekbelastingen.

  NHD


  0 reacties :

  Een reactie posten