Drie megaturbines op Texel in onderzoek

Datum:
 • dinsdag 16 februari 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • DE KOOG - Een groep inwoners draagt de gemeente op om de bouw van windmolens te onderzoeken. Dit is het resultaat van een zogeheten burgerinitiatief. „Wij denken aan drie grote turbines van elk bijna tweehonderd meter hoog. Of anders aan zes kleinere molens”, zegt Henk Hilstra uit De Koog.

  Door Ed Dekker - 15-2-2016, 

  M
  et de steun van meer dan vijftig sympathisanten dient de groep van negen inwoners het pleidooi voor een onderzoek volgende maand in bij de gemeenteraad. Voorzien van vijftig handtekeningen is de raad verplicht het verzoek te behandelen. De handtekeningen zijn vorige week verzameld.

  Alle huishoudens

  Uit het onderzoek moet blijken of de bevolking warm loopt voor molens. Op Texel staat er één, bij Oudeschild. Hilstra: „Geen enkele andere gemeente in Nederland heeft zoveel wind dan Texel. Drie grote molens kunnen vijftien megawatt stroom opwekken. Dat is voldoende voor alle 6100 huishoudens op Texel.”
  Deze turbines hebben een ashoogte van 135 meter. Van maaiveld tot topje van de bovenste wiek reiken zij tot bijna tweehonderd meter. Een turbine van deze hoogte staat in Noord-Holland alleen bij Medemblik.
  De groep van negen bestaat uit Herman Ridderinkhof, Hans Roeper, Roel Riegman, Klaas Eelman, Frits Bakker, Marian Merkelbach, Han Lindeboom, Alfons Kuip en Henk Hilstra. „Wij denken aan een coöperatie. Iedere Texelaar kan aandelen kopen. Met eventuele winst kunnen duurzame projecten op Texel worden gesteund.”

  Aan de oostzijde

  De drie of zes molens kunnen op één of twee plekken komen. Hilstra: „De Hors is al eerder geopperd. Zelf denk ik aan de oostzijde van Texel. Misschien is de westkant te kwetsbaar uit oogpunt van natuur.”
  Texel moet haast maken met duurzaam opgewekte energie, stelt Hilstra. „De gemeente beloofde in 2000 dat Texel in 2020 geheel zelfvoorzienend is met energie. Er moet nog veel gebeuren, nog weinig is bereikt. We zijn nog niet eens op de helft.”

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten