CBS: Immigratie remt bevolkingskrimp in gemeenten

Datum:
 • woensdag 10 februari 2016
 • in
 • Categorie: ,

 •  

  In 2015 hadden veel minder gemeenten te maken met krimp dan in 2014. In ruim een kwart van de gemeenten daalde het inwonertal, in 2014 was dat nog bijna 40 procent. In veel gemeenten bleef krimp uit door de vestiging van immigranten. Dat meldt CBS op basis van de voorlopigebevolkingscijfers van 2015.

  CBS 

  Kwart gemeenten gekrompen

  De bevolking van Nederland groeide in 2015 met een half procent. In 282 gemeenten nam het inwonertal toe. In 108 gemeenten (28 procent) was juist sprake van krimp. Dat aandeel is veel lager dan in eerdere jaren. Zo daalde in 2014 nog in bijna 4 op de 10 gemeenten het inwonertal, in 2013 in bijna de helft.

  Krimp vooral in landelijke gemeenten aan de rand van Nederland

  Vooral in gemeenten in de meer landelijke gebieden aan de randen van ons land daalde het aantal inwoners: in grote delen van Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijsel, Gelderland en Zeeland. In de gemeenten Bellingwedde en Vlieland was de krimp het grootst, hier nam het aantal inwoners met ongeveer 2 procent af. De sterkste bevolkingsgroei is te vinden in gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en delen van Noord-Brabant. Het Noord-Hollandse Blaricum en Oostzaan groeiden met meer dan 3 procent het hardst. Ook in de vier grote steden groeide de bevolking bovengemiddeld, vooral in Amsterdam en Utrecht (ongeveer 1,5 procent).

  Bevolkingsgroei gemeenten, 2015

  Bevolkingsgroei gemeenten, 2015

  0 reacties :

  Een reactie posten