Onder het mom 'vergroenen' wordt verwarmen steeds duurder

Datum:
  • maandag 11 januari 2016
  • in
  • Categorie: , , ,

  • door Nic Vrieselaar 
    Het werd een sneue rekensom, begin deze maand. Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis had berekend dat de energierekening dit jaar niet of nauwelijks stijgt.

    Eigenlijk hoort die nota dit jaar fors lager uit te vallen. De prijzen voor één kilowattuur (kWh) stroom en één kubieke meter gas dalen namelijk al jaren. Dat voordeel wordt volledig opgesoupeerd door de overheid. Met de boodschap dat u het zuiniger aan moet doen, verhogen opeenvolgende kabinetten de belastingen en heffingen op het verwarmen en verlichten van uw huis.

    U betaalt niet alleen btw over de prijs die energieleveranciers u rekenen – de kale prijs van stroom is dit jaar 5,5 cent per kWh, die van een kuub gas 28 cent – maar ook energiebelasting en een ‘opslag duurzame energie’.
    Voor gas steeg de belasting dit jaar flink, met 32 procent. Dat is 7 cent per kuub extra. De prijs die de consument betaalt, komt daardoor op bijna 66 cent per kuub. Voor stroom ging de totale belasting bij wijze van uitzondering iets omlaag. De all-inprijs is nu 19 cent per kWh. Per saldo gaat de energierekening in nogal wat gevallen omhoog.

    Stijging

    Net als bij benzine en diesel bestaat het merendeel van de energieprijs uit belastingen. Dat was weleens anders. Toen de energiebelasting in 1996 werd ingevoerd, betaalden alle Nederlandse huishoudens daarvoor samen 321 miljoen euro. In het jaar waarover de recentste cijfers bekend zijn, 2014, was dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toegenomen tot ruim 2,7 miljard euro. Ruim acht keer zoveel.

    De opslag duurzame energie is later ingevoerd, in 2013. In eerste instantie bedroeg de heffing hooguit een tientje per jaar. De maatregel bracht in 2013 in totaal 97,4 miljoen euro op. Een jaar later was dat al 174 miljoen euro en dit jaar betalen alle burgers en bedrijven samen 494 miljoen euro. In 2020 moet de heffing 2,3 miljard opleveren.

    Door al die belastingen betalen Nederlanders internationaal gezien veel voor hun energie. Volgens Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, betalen Nederlanders meer belasting op stroom dan inwoners van landen als Zweden, Frankrijk, Finland en het Verenigd Koninkrijk.
    De belastingen op aardgas zijn in Nederland – na Zweden en Denemarken – het hoogst in Europa. Ondanks zijn grote gasvoorraad is Nederland daarom een van de duurste landen om de kachel een graadje hoger te zetten. De belastingverhoging per 1 januari van ruim 32 procent, waartoe de Tweede Kamer besloot, is dan nog niet meegeteld.

    Wrang

    Extra wrang is dat energieprijzen zonder al die belastingen de laatste jaren juist flink zijn gedaald. Leveranciers als Essent, Nuon en Eneco verdienen aan elke kWh elektriciteit die Nederlanders verbruiken ruim 10 procent minder dan medio 2014.

    ‘Doordat landen groots inzetten op windenergie en meer mensen zonnepanelen op het dak hebben, wordt meer stroom opgewekt dan nodig is,’ zegt Paul van Selms (51), directeur van inkoopcollectief UnitedConsumers.com.

    De prijs van aardgas daalde sinds 2014 met 15 procent. Hierbij speelt de historisch lage olieprijs een rol, net als de lagere vraag door beter geïsoleerde huizen. Van Selms: ‘De angst dat het verminderen van de gaswinning in Groningen tot hogere prijzen zou leiden, is ongegrond. Over de grens blijkt nog genoeg te zijn, en ze hebben er minder last van ­bodemverzakkingen.’

    Waren de energiebelastingen gelijk gebleven, dan was een gezin van vier mensen met een vrijstaand huis (die volgens budgetvoorlichter Nibud gemiddeld 4.580 kWh stroom en 2.220 kuub gas verbruiken) er ruim 175 euro per jaar op vooruitgegaan. Een echtpaar dat in een twee-onder-een-kaphuis woont, had ruim 130 euro bespaard.
    In plaats daarvan gaat de energierekening omhoog. Als het gezin van vier overstapt naar een nieuwe leverancier vanwege de nieuwe – lagere – tarieven, dan betaalt het dit jaar naar verwachting zo’n 25 euro meer.

    De meeste huishoudens hebben een vast contract, waarin de prijzen voor gas en licht langer vaststaan. Zij profiteren niet van de lagere energieprijzen, maar betalen wel de volle mep aan energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Zou het gezin van vier zo’n contract hebben, dan valt de nota 75 euro hoger uit.

    Wie denkt dat hij door al dat belastinggeld bijdraagt aan investeringen in duurzame energie komt bedrogen uit. De opslag duurzame energie gaat inderdaad naar windmolens, zonneparken en bio-energie. De heffing die het zwaarst telt – de 2,7 miljard euro energiebelasting – komt gewoon in de algemene pot terecht.


    Elsevier




    Elsevier nummer 2, 16 januari 2016

    1 reacties :

    h.oldeboom zei

    Voor angst moet je betalen; was altijd al zo . Bijzonder is dat de koning onlangs nog waarschuwde tegen angst maar of hij ook dit neveneffect op het oog had te niet zou willen doen is mij onbekend.

    Een reactie posten