Hoogleraar mag bij Hollands Kroon kijken

Datum:
 • zaterdag 16 januari 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Hollands Kroon - Hoogleraar Maarten Allers mag concluderen dat gemeentefusies geen besparing opleveren, in Hollands Kroon is het college het volstrekt niet met zijn opvatting eens. 


  Theo Meskers   Zaterdag maakte de Schager Courant melding van de opvatting van hoogleraar Allers, die stelt dat gemeentelijke fusies niet leiden tot besparingen. In de kop van het artikel wordt zelfs gerept over 'fusie-onzin'. En gemakshalve wordt gesteld dat de sluiting van zwembaden in Hollands Kroon het gevolg is van geldgebrek dat is ontstaan door fusie.

  Wendbaar 

  Wij nodigen de hoogleraar uit voor een gesprek met ons college. Dan leggen we uit dat een fusie wel degelijk zin kan hebben. Mits de inzet is: een kleine, wendbare organisatie voor kwalitatief goede dienstverlening tegen aanvaardbare kosten.

  In Hollands Kroon lukt dat. De organisatie is fors gekrompen en de lokale lasten zijn al enkele jaren niet gestegen. Het verband tussen fusie en zwembadsluiting, dat in het artikel wordt gesuggereerd, is in de gemeente Hollands Kroon beslist niet aan de orde.

  Kleine gemeenten zitten financieel op een doodlopende weg als ze hun accommodaties onbeperkt in stand willen houden.

  Binnen het financieringsmodel voor gemeenten en tegen het licht van vergrijzing is het namelijk onbetaalbaar.

  Nieuwe realiteit 

  Een grotere gemeente kan komen tot herschikking van locaties, waardoor deze weer aansluiten bij de nieuwe realiteit. Dat is wat de gemeenteraad van Hollands Kroon nu doet. Daarbij krijgen inwoners de ruimte om zelf hun zwembad te exploiteren.

  Theoretisch

   Onze indruk is dat hoogleraar Allers het onderwerp nogal theoretisch benadert. Hij heeft gelijk als hij zegt dat gemeenten met circa 50.000 inwoners groot genoeg zijn om hun bestuurstaak uit te voeren.

  Wat hij verzuimt te zeggen, is dat die vlieger alleen op gaat als regionale samenwerking wordt ingezet voor regionale vraagstukken. De Kop van Noord-Holland is een historisch gegroeid gebied. In dat verband ligt ook de oplossing voor vragen over vergrijzing en bevolkingskrimp waar we als regio voor staan.

  De antwoorden daarop zijn er. Ze worden het snelst verzilverd als de gemeenten goed samenwerken, waarbij de mogelijkheid van een fusie in de toekomst niet kan worden uitgesloten.

  Theo Meskers is wethouder financiën in de gemeente Hollands Kroon. Als gastschrijver verwoordt hij op deze opiniepagina zijn standpunt, mede-namens burgemeester Jaap Nawijn en zijn collega-wethouders Mary van Gent-Overdevest en Frits Westerkamp.


  NHD


  Lees ook: Stop nu eens met fusie-onzin gemeenten

  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Tuurlijk. De dame en heren burgemeester en wethouders zullen blijven ontkennen. Zullen blijven liegen. En naar verwachting: zullen blijven bezuinigen om persoonlijke bestwil. Om in goede aarde te vallen voor de commissaris van de Koning Remkes en uiteindelijk schijnbaar - ten koste van anderen - uit te blinken voor een nieuw baantje uit de schoen van diezelfde Remkes.

  Een reactie posten