'Fusiegemeente onvermijdelijk'

Datum:
 • vrijdag 8 januari 2016
 • in
 • Categorie:
 • Schagen - Geen enkele burgemeester in de Kop van Noord-Holland zegt op dit moment zelf het initiatief te nemen om tot één fusiegemeente te komen. Maar Jaap Nawijn (Hollands Kroon) en Koen Schuiling (Den Helder) verhelen desgevraagd hun voorkeur voor zo'n samenvoeging niet.


  Richard Zut rzut@hollandmediacombinatie.nl

  Burgemeester Schagen: samenwerken kan ook al veel moois brengen

  Beiden noemen het onvermijdelijk dat de gesprekken daarover komen. Waar haar collega's uit Den Helder en Hollands Kroon een fusie dus toejuichen, houdt de Schager burgemeester Marjan van Kampen de boot nog af.

  Behoefte 

  De gemeente Texel weigert er iets over te zeggen. ;,Burgemeester en wethouders hebben niet de behoefte hier inhoudelijk op in te gaan", aldus woordvoerster Linda Dinkelman.

  De voorstanders van fusie stellen dat een grote Noordkopgemeente slagvaardiger is en gemakkelijker toegang krijgt tot 'Den Haag'. Die slagkracht wordt volgens burgemeester Jaap Nawijn verder bereikt door als fusiegemeente een compacte gemeenteraad te hebben.

  Eerder 

  „De Tweede Kamer telt 150 leden. En dan hebben we in Hollands Kroon 29 raadsleden. Niets ten nadele van wie er nu in zitten, maar met 19 of 17 mensen kan het ook. Wat mij betreft komt die fusie er over vijf à tien jaar. Maar liefst eerder. Het is geen noodzaak, wel iets dat onvermijdelijk is en ook gaat gebeuren. Waarom? Omdat we samen zó ongelooflijk veel kwaliteiten hebben. Of Texel daarbij moet weet ik niet."

  Voorzichtig 

  Van Kampen reageert voorzichtiger: „Onze gemeente is net ontstaan uit een fusie van drie gemeenten. We hebben nu 46.000 inwoners en dat is een acceptabel aantal. Wat altijd van belang blijft, is de samenwerking met andere gemeenten om iets te bereiken in Den Haag. Je moet als buurgemeenten ook elkaar af en toe iets gunnen en daar dan samen voor gaan. Eigenlijk werken we altijd in het belang van de inwoners."

  Samen

  „Als regionaal acteren beter is voor de inwoners in dit gebied, is het zeker zaak om als gemeenten in de regio hier samen in op te trekken. Dat hoeft niet altijd, dat moet je, per zaak, probleem of ontwikkeling bekijken. De regio Noord-Holland Noord heeft ruim 650.000 inwoners en gezamenlijk kunnen we veel bereiken."

  NHD
  ________________________________________________

  vervolg

  'Grote gemeente maakt indruk'

  Richard Zut.

  Schagen - Een grote fusiegerneente in de Noordkop Maakt meer indruk in de Tweede -Kamer en bij ministeries dan kleinere gemeenten. Dat stelt burgemeester Koen Schuiling van Den Helder. „Als overheid moet je tempo kunnen maken en anticiperen op ontwikkelingen zoals wij die nu bijvoorbeeld kennen met het in zwaar weer verkerende V&D en andere winkels. Het maakt meer indruk als je als fusiegemeente tegen Den Haag kunt zeggen. 'Er werken hier ontzettend veel men- , sen uit onze hele gemeente van Schagen en Anna Paulowna tot Den Helder. Dus er moet wat gebeuren.'  Let wel: het gaat niet om macht, maar puur om versterking van elkaars kwaliteiten en de slagkracht ', die dat genereren kan."

  Momenteel telt de Noordkop vier gemeenteraden met evenzovele budgetten. 'Best ingewikkeld', stelt Schuiling. „Toen er in 2009 over herindelingen gesproken moest worden, waren wij al voorstander van het in een keer vormen van een grotere gemeente. Doorpakken dus. Helaas kwam het er toen niet van."

  NHD
  _______________________________________


  Fusies bepleit in Noordkop

  Richard Zut

  Hollands Kroon - Eén grote gemeente in de Noordkop met 150.000 inwoners. De burgemeesters Koen Schuiling van Den Helder en Jaap Nawijn van Hollands Kroon pleiten daar desgevraagd voor. Hun Schager collega Marjan van Kampen verwerpt het idee niet, maar noemt 'samenwerking waar mogelijk' op dit moment ook goed.

  De drie burgemeesters reageren op uitspraken van de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge. Die is voorstander van een grote centrumgemeente met 250.000 inwoners, bestaande uit Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Castricum, Bergen en Heiloo .

  Doel: een grotere slagkracht richting Den Haag.

  NHD


  ________________________________________


  5 reacties :

  P.v.d.Munnik zei

  Zo langzamerhand is het tot een aantal verstandige mensen doorgedrongen dat groter niet altijd beter is.
  Dat is voor de politiek echter geen reden om ook eens verstandig te gaan nadenken, dus blijft de politiek maar voortborduren op hun stokpaardje dat hoe groter iets is hoe beter.
  De politiek in HK staat nu al mijlenver af van haar inwoners en dat zou bij een volgende fusie alleen maar weer slechter worden, dan hebben we het nog niet over de bereikbaarheid en niet te vergeten, het financiële aspect.
  Weer een nieuw gemeentehuis burgemeester Nawijn??????????

  Theo Moras zei

  Smerig spelletje, levert nu toch mogelijk fusie met Den Helder op.

  Bij de vorige herindeling was Anna Paulowna faliekant tegen een fusie met Den Helder en wilde voor geen goud samengevoegd worden met de gemeente Den Helder.
  Wieringen werd op het allerlaatste moment alsnog bereid gevonden zich aan te sluiten bij de gemeente Anna Paulowna, Wieringermeer en het hevig in verzet gekomen Niedorp.

  Nu komt burgemeester Koen Schuiling met suggestie en het voorstel dat de gemeentes in de Noordkop moeten gaan fuseren tot één grote gemeente.
  Hij krijgt daarbij steun van de burgemeester van Hollands Kroon, Jaap Nawijn, burgemeester Marjan van Kampen vind dat samenwerken ook al veel moois kan brengen.
  De voorstanders van fusie stellen dat een grote Noordkop-gemeente slagvaardiger is en gemakkelijker toegang krijgt tot 'Den Haag' als of ze zich daar in Den Haag dan wel door laten beïnvloeden.

  Dit smerige spelletje was door de actievoerders uit de gemeente Niedorp bij die vorige fusie al voorspeld, Schoofs werd aangesteld en als Anna Paulowna niet wil dan naaien we Niedorp er maar in.
  Zowel de gemeente Schagen als de gemeente Niedorp wilden dolgraag samen in de West Variant.
  Van Kampen toen der tijd burgemeester van Wieringen reageert voorzichtiger, onze gemeente is ontstaan uit een fusie van drie gemeenten die hebben nu 46.000 inwoners en dat is een acceptabel aantal.
  Duidelijk is nu toch wel dat de inwoners van Niedorp de dupe zijn van dit smerige spel en bij Schagen had gemoeten en Den Helder met Ann Paulowna bij Hollands Kroon.

  Th. Moras.

  Sam Kooy zei

  Hr. Moras, met uw laatste regel volledig eens. Maar onbegrijpelijkerwijze keerde de toenmalige gemeenteraad van Wieringen als een blad aan de boom om. 't Werd dus Hollandskroon waarvan men nu de wrange vruchten plukt. Vooruit zien was bij hen niet aan de orde !

  P.v.d.Munnik zei

  Mijnheer Kooy, vooruitzien en politiek is als vloeken in de kerk.

  Anoniem zei

  Is lees: Grote gemeente maakt indruk.

  Hoe, wat en waarom. Het heeft nog nooit zijn gelijk gekregen.

  Een reactie posten