Maatregelen tegen Imidicloprid

Datum:
 • vrijdag 15 januari 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • DEN HAAG - Het kabinet bereidt extra maatregelen voor om het gebruik van landbouwgif Imidacloprid verder terug te dringen.

  Al eerder probeerde het ministerie van Economische Zaken het gebruik ervan in te dammen, maar uit nieuw universitair onderzoek blijkt dat dit te weinig uithaalt. In het oppervlaktewater wordt nog steeds een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel teruggevonden. Het gebruik van Imidacloprid wordt geassocieerd met bijensterfte. Bijen leggen steeds vaker het loodje, terwijl ze onmisbaar zijn in de natuur.

  Imidacloprid is een middel waarmee insecten zoals bladluizen en witte vliegen kunnen worden bestreden, maar ook kakkerlakken en vlooien bij honden en katten. Consumenten mogen het sinds enige tijd niet meer gebruiken. Alleen in de glastuinbouw is het nog toegestaan.

  Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) overweegt nu om het verbod ook in de glastuinbouw in te stellen. Wetgeving daarvoor bereidt hij alvast voor.

  De teugels waren in augustus vorig jaar al aangehaald. Sindsdien mag het gif alleen worden verkocht aan telers die kunnen aantonen dat ze na toepassing hun kassen zuiveren. Wat deze aanscherping van de gebruiksregels voor effect heeft, is nog niet duidelijk. Maar als in maart dit jaar blijkt dat het Imidoclopridgehalte in het oppervlaktewater nog steeds te hoog is, zal Van Dam overgaan op het algehele verbod, aldus de PvdA-bewindsman.

  De Telegraaf

  0 reacties :

  Een reactie posten