Aan G4S is onnodig tijd verspild

Datum:
  • zaterdag 16 januari 2016
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Hollands Kroon heeft onnodig tijd, energie en dus geld verspild aan contractbesprekingen met G4S over het overnemen van zorgtaken, althans de regie over uitvoering daarvan. Want: had de gemeente niet op haar klompen kunnen aanvoelen dat een huwelijk met de beoogde 'expertpartner' was gedoemd te mislukken?


    Huwelijk gedoemd te mislukken

    Martijn Gijsbertsen m.gijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl

    Wie G4S googlet, stuit er al gauw op dat het wereldwijd opererende bedrijf sowieso meer verstand heeft van beveiliging dan van zorg. Navraag door raadslid Jan Eichorn bij GroenLinks-collega's elders in het land wijst spoedig uit dat het bedrijf bij sommige gemeenten, kennelijk opgevoerd op het cv, niet eens bekend is.

    Vraagtekens 

    Dat er grote vraagtekens worden gezet bij de ervaring van G4S in de zorgsector is dus niet meer dan logisch.

    Bovendien blijkt de reputatie van het Deens-Britse concern, dat via een dochteronderneming klaarblijkelijk toch een zorgtak heeft, alles behalve smetteloos.

    Zo beschuldigen critici G4S, dat deze verdachtmakingen overigens ten stelligste bestrijdt, onder meer van mensenrechtenschending en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Israël.

    Verder komt het bedrijf in opspraak, doordat het de Britse overheid enkele jaren geleden te veel laat betalen voor het elektronisch bewaken van criminelen, die intussen zijn overleden of opgesloten zitten in gevangenissen.

    Ook een affaire tijdens de Olympische Spelen in Londen werpt een kwaad daglicht op G4S: ondanks afspraken hierover weet de onderneming onvoldoende bewakers op de been te brengen.

    Miljoenenschikking 

    Het tekort bedraagt drieduizend mensen. Het Engelse leger moet als alternatief worden opgetrommeld, naderhand wordt een miljoenenschikking getroffen.

    Hoewel zelfs Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, door verontrustende geluiden zijn belang van enkele procenten in G4S verkoopt, slaat Hollands Kroon de signalen over het bedrijf in de wind. Beveiliging is geen zorg. Bovendien is G4S Zorg en Welzijn een dochteronderneming, die helemaal niks met aangehaalde kwesties te maken heeft en daar ver vanaf staat, zo kan de redenering luiden. Wanneer een moeder steelt, valt dat haar dochter toch ook niet aan te rekenen? De gemeente begint goedgemutst aan onderhandelingen en verdiepende gesprekken met sleutelfunctionarissen. Waar anderen wellicht (eerder) eieren voor hun geld hadden gekozen en de deur dicht hadden gehouden.

    Afgeblazen 

    Hollands Kroon doet alsof haar neus bloedt, praat er nauwelijks over. Dat het voorgenomen huwelijk uiteindelijk toch wordt afgeblazen, valt de gemeente te prijzen, maar is toch rijkelijk laat besloten.

    De officiële lezing luidt dat 'binnen de gestelde termijn geen overeenstemming met elkaar is bereikt' en 'niet is voldaan aan bepaalde randvoorwaarden'. Toeval of niet: uitgerekend in de week dat de gemeenteraad van Hollands Kroon achter gesloten deuren wordt ingelicht over het afketsen van de zorgdeal van maximaal 28,4 miljoen euro duikt opnieuw negatief nieuws over G4S in Groot-Brittannië op.

    Vijf personeelsleden worden na onthullingen in het BBC-programma Panorama gearresteerd op verdenking van aanranding, mishandeling en kinderverwaarlozing in een jeugd-delinquentencentrum.

    Wat zich de afgelopen maanden (!) achter de schermen tussen 'bruid en bruidegom' heeft afgespeeld, is voor buitenstaanders een vraag en voor insiders een weet.

    Winnaar 

    Zorgbehoevenden in Hollands Kroon lijken in ieder geval de grote winnaar en sowieso beter af met de tweede keus, waarmee nu om tafel zal worden gegaan.


    NHD



    3 reacties :

    Sam Kooy zei

    Beste Martijn Gijsbertsen, ik zou zeggen: stuur dit stuk regelrecht naar de dame en heren burgemeester en wethouders van Hollandskroon. Dit in de - wellicht ijdele - hoop dat deze club het ooit eens zal leren.

    Rob Ravensteijn zei

    Prima dat G4S van de baan is. De gemeentelijke verklaring baart zorgen. Wat is er van geleerd? Waarom is de tweede kandidaat beter? Een onafhankelijk en deskundig wijkteam is belangrijk. Openheid over het verdienmodel. Beter: Een regiegemeente houdt zelf de regie. Er vloeit dan geen zorggeld weg naar aandeelhouders. Voor deze klus had al eerder gespecialiseerd personeel aangetrokken moeten worden. Eerder is hierover de regionale samenwerking mislukt.

    Anoniem zei

    En dit alles over de (zieke) rug van de betalende burger.

    Een reactie posten