'Zorgbedrijf G4S pas half jaar oud'

Datum:
 • woensdag 30 december 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Er rijzen steeds meer vragen op rond de potentiële zorgpartner van de gemeente Hollands Kroon. Het bedrijf G4S - vooral actief in beveiliging - zou lang niet zo ervaren zijn in de zorg als burgemeester en wethouders in een memo aan de gemeenteraad hebben gesuggereerd. 
   Mike Deutekom m.deutekom@hollandmediacombinatie.nl 

  Fractievoorzitter Jan Eichhorn van GroenLinks wil van het college in Hollands Kroon weten of het klopt dat G4S Zorg en Welzijn net een half jaar bestaat.

  GroenLinks heeft de achtergronden van de onderneming nagetrokken, nadat het Deens-Britse (moeder)- concern werd beschuldigd van betrokkenheid bij mensenrechten-schendingen en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Israël.

  B en W besluit volgens Eichhorn voor 15 januari of de onderneming een miljoenencontract krijgt. Het bedrijf neemt dan de zorgtaken van de gemeente over.

  Uit het onderzoek zou volgens GroenLinks blijken dat G4S op het gebied van zorg nauwelijks bekend is in Nederland. „We hebben bij collega's in het hele land navraag gedaan, maar niemand kon ons iets vertellen over de zorgactiviteiten van G4S."

  Ervaring

   „Volgens een memo van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon is G4S Zorg en Welzijn een 'Nederlands bedrijf met een grote internationale zorgtak, dat het aantoonbare ervaring heeft met het leveren van goede en veilige zorg en een netwerk van partijen om zich heen heeft verzameld om een dekkend zorgaanbod te kunnen realiseren'. Maar waar dan? Volgens ons onderzoek is een lege BV pas in juni van dit jaar omgevormd tot G4S Zorg en Welzijn. Hoe strookt dat met de 'grote internationale zorg-tak' die het bedrijf volgens het college heeft?", zegt Eichhorn.

  Woordvoerder Jelle Marra van G4S was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Verantwoordelijk wethouder Mary van Gent (Senioren Hollands Kroon) wil eerst de raadsvragen beantwoorden.

  NHD  9 reacties :

  h.oldeboom zei

  Bedrijven met en beetje kantoororganisatie en financiële middelen in de zin van uitbesteding hanteren altijd strikte methodes en beoordelingsrichtlijnen alvorens een firma toegelaten wordt als leverancier. Dan pas, nadat er wettelijk VERPLICHTE aanbiedingscompetitie op basis van een door de gemeente aangeleverd bestek geweest is tussen meerdere aanbieders, kan gekozen worden voor een bepaalde firma. Of deze stappen genomen zijn is mij onbekend en ik vraag mij dan ook af hoe HK tot deze beslissing gekomen is. Het is heel goed dat Eichhorn , wiens politieke richting ik overigens totaal niet onderschrijf, als kennelijk het enige raadslid wat niet slaapt, een onderzoek gestart is.

  Sam Kooy zei

  Is dit wellicht de volgende en zoveelste miskleun van burgemeester én wethouders van Hollandskroon ? Met de beste wil van de wereld kan ik niet anders zeggen dan: NATUURLIJK 1

  Anoniem zei

  Het gaat weer lekker in Hollands Kroon! Laat dat kroon er maar af.

  Anoniem zei

  "Laat dat kroon er maar af" aldus anoniem.
  De verloedering van HK. past wel bij de verloedering van het koningshuis die jaren geleden al is ingezet. Bernhard was er een spreken voorbeeld van, zijn dochter Beatrix heeft die traditie moeiteloos voortgezet.

  MP zei

  Het zit zo. Er is een aanbesteding geweest en nu worden er gesprekken gevoerd met G4S, de beoogde zorgaanbieder. Politieke kleur is hier niet relevant. Het gaat om schending van mensenrechten en daar wil niemand iets te maken hebben, toch? Het gaat ook om de mensen die in Hollands Kroon in de zorg werken en de mensen die zorg krijgen, om goede arbeidsvoorwaarden en om veilige zorg. Het college wil de Code maatschappelijk verantwoord gedrag thuiszorg niet ondertekenen en vindt het ook niet nodig dat de zorgaanbieder dat doet. Dit is geen prettig vooruitzicht voor de inwoners van de gemeente.
  Overheden, dus ook Hollands Kroon, hebben een voorbeeldfunctie. Ze moeten maatschappelijk verantwoord handelen en zich alleen inlaten met bedrijven die van onbesproken gedrag zijn. G4S is dat niet. Ze komen regelmatig in opspraak. G4S is betrokken bij schendingen van mensenrechten in Guantanamo Bay en in de Mangaung gevangenis in Bloemfontein (Zuid-Afrika) en in Israel. G4S kijkt toe.
  Een groot aantal nationale en internationale organisaties heeft daarom de contacten met G4S beëindigd, o.a. Jantje Beton, ABVAKABO, het partijbureau van GroenLinks, de Gates Foundation, Columbia University, de United Church of Christ, de United Methodist Church en onlangs nog de British Labour Party en de UNHCR in Jordanië. Andere organisaties overwegen de contacten te verbreken en/of contracten niet te verlengen.

  Anoniem zei

  MP, bedoelt u met het schenden van de mensenrechten in Israël de Israëliërs die zich verdedigen tegen de aanvallen van de arabieren, tegenwoordig door de onwetende gutmensch, Palestijnen genoemd? Arabieren die in geen enkel omliggend moslim land welkom waren en tegenwoordig vetgemest worden door de EU?
  Als een partij als Groen Links, die bekend staat als vriend van de moslims en aanhanger van de denkbeelden van Hitler(vermoorden van alle Joden), G4S veroordeelt kunt u er vergif op innemen dat de aanhang van de moslims achter de boycot van G4S zit.
  Dat MP weet te melden dat een groot aantal nationale en internationale organisaties de contacten met G4S hebben beëindigd zegt helemaal niets.
  De Anne Frank Stichting is ook overgenomen door lieden die Israël haten en de Stichting heeft niets meer van doen met de oorspronkelijke doelstelling.

  Een aantal ex-gevangenen van Guantanamo Bay hebben elders op de wereld moordaanslagen gepleegd, dus dat rapaille zat en zit er op zijn plaats en moeten ze nooit meer vrijlaten.

  MP, uw verhaal is een kletsverhaal en dient alleen om uw dubieuze vrienden te bevoordelen.

  Anoniem zei

  Lijkt me interessant te onderzoeken of er juist is aanbesteed, wat de zorgaanvraag is geweest, wat de selectie-criteria zijn, wie er allemaal heeft ingeschreven en waarom G4S is geslecteerd.

  h.oldeboom zei

  MP,

  Ik lees dat u stelt dat er een aanbesteding geweest is en dat dat voldoende zou zijn. IK bedoel evenwel dat de wijze van aanbesteden in HK onder de loep genomen zou moeten worden en of deze methode een onpartijdige en evenwichtige belangen keuze oplevert.
  Beloven op basis van bestekken kan iedereen; er zijn zelfs bureau's die aanbiedingen voor bedrijven, waarmee zij totaal geen affiniteit hebben, verzorgen. Stuur een paar gewiekste verkopers mee en alles is voor zijn roodkopere. En gezien de ervaring van HK (Anna Paulowna) met bijvoorbeeld de bouw van het gemeentehuis wat de gemeente AP totaal niet kon managen, vrees ik het ergste. En dit zorgcontract is verstrekkender dan de bouw van theater De Ontmoeting en gaat vermoedelijk om veel meer geld. Ik ben ook benieuwd is welke taal de 'gesprekken' gevoerd zijn; Engels misschien en dan op z'n AP's . Zie je Meskers al steenkolenengels brabbelen met een paar van die 'vertegenwoordigers' en steeds maar weer 'Yes,ok - I also mean that' mee kwelen?

  h.oldeboom zei

  Overigens is het beangstigend dat een partij als de Senioren niets van zich laat horen. Als er een groepering is waar zorg het meest relevant voor is, dan zijn zij het wel. Of hebben zij het te druk met hun 12 uurs borreltje, gevolgd door dis en middag slaapje?

  Een reactie posten