Hollands Kroon kiest voor led-licht met dimmers

Datum:
  • dinsdag 22 december 2015
  • in
  • Categorie:
  • HOLLANDS KROON - Meer dan duizend verouderde lantaarnpalen en circa 4400 armaturen in Hollands Kroon worden de komende tien jaar vervangen en voorzien van led-verlichting.

    Door Martijn Gijsbertsen - 22-12-2015,  

    Vervangen oude lantaarnpalen is miljoenenoperatie
    O
    ok laat de gemeente tussen 2016 en 2025 dimmers in de openbare verlichting installeren. Op rustige tijden in de avond en ’s nachts werken lichtbronnen, afhankelijk van de locatie, dan op zeventig, veertig, dertig of zelfs tien procent.
    Met de operatie is een investering van ten minste ruim twee miljoen euro gemoeid. Zo blijkt uit een nieuw plan van burgemeester en wethouders.

    Energieverbruik

    Hollands Kroon schakelt over op led-licht en dimmers, zodat op energieverbruik en onderhoudskosten wordt bespaard.
    Led-verlichting gaat gemiddeld vijf keer langer mee dan traditionele lampen en is zo’n veertig procent zuiniger. Ook zorgen de maatregelen voor minder lichthinder en een lagere uitstoot van koolstofdioxide.
    Hollands Kroon heeft najaar 2015 onderzoek gedaan onder inwoners over openbare verlichting. Daaruit kwam naar voren dat zij over het algemeen voorstander van led zijn en dimmen geen probleem vinden.
    De gemeente zal ook onderzoek laten uitvoeren waar overmatige of overbodige verlichting staat en kan worden weggehaald.
    Verder wordt in 2018 op een nog te bepalen plek in Hollands Kroon een proef gehouden met zogeheten ’dynamisch dimmen’: verlichting schakelt automatisch terug naar honderd procent wanneer verkeer in aantocht is.

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten