'Schagen vaart wel bij Sail'

Datum:
 • vrijdag 6 november 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - In 2013 heeft Schagen 'niet of nauwelijks' geprofiteerd van de economische spin-off van Sail 2013 in Den Helder. Dat zegt wethouder Andre Groot van de gemeente Schagen.

  DeIano Weltevreden d.weltevreden@hollandmediacombinatie.nl

  Directeur Eef van den Broek van Sail 2017 benadrukt liever de potentie van het evenement. Hij stelt dat Sail 2017 voor de hele regio belangrijk is en dat ook Schagen er wel bij kan varen. „Wij zoeken de dialoog met het bedrijfsleven en de' gemeente Schagen. Wij willen weten welke ideeën zij hebben om voorafgaand en tijdens het evenement in Schagen en in Den Helder activiteiten te organiseren waar zij profijt van kunnen hebben."

  In 2013 was de economische spin-off 23,5 miljoen euro. Schagen zegt daar weinig van te hebben gemerkt en houdt mede daarom de hand op de knip. Wethouder Groot „De belangrijkste reden is dat het geld er gewoon niet is. Als we onze bewoners confronteren met' en ozb-verhoging van elf of twaalf procent om een ,sluitende begroting te krijgen, kunnen we niet uitleggen dat we 50.000 euro steken in Sail 2017." Wethouder Groot stelt dat ondernemers in Schagen geen profijt hebben gehad van Sail 2013. „We hadden één overnachting in een hotel en één op een camping. Verder geen activiteiten die waren gekoppeld aan het evenement. Daarnaast zijn er ook dingen mis gegaan. Zo zijn we niet . meegenomen in advertenties. Dat helpt allemaal niet."

  Ook in Hollands Kroon staan fracties niet te springen om 50.000 euro op te hoesten. „Het bedrag is als wens opgenomen in de begroting", zegt woordvoerster Noortje Slot. Van den Broek informeert de raad op 17 november. Als de gemeente Hollands Kroon geen geld steekt in Sail 2017, worden ook geen activiteiten georganiseerd in de haven van Den Oever, aldus Van den Broek.

  De organisatie wil het varend erfgoed voorafgaand aan het evenement een plek geven in de haven van Den Oever. „Maar als Hollands Kroon het geld niet over heeft voor het evenement, gaan we ons concentreren op Den Helder en Texel." Van den Broek vindt het jammer dat Schagen niet wil meedoen. „Wethouder Groot zegt dat het geld er niet is. Wat ze moeten zeggen is dat ze het geld er niet voor over hebben. Maar ik geef de moed niet op. Ik blijf in gesprek met Schagen."

  NHD
  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Onverkoopbaar is het om de inwoners, van welke gemeente dan ook, op te zadelen met een festijn waar zij niet of nauwelijks profijt van zullen trekken. Het sail-evenement speelt zich immers af op het Marsdiep en op de (oude) rede van Texel. Niet meer en niet minder. Voor de gemeente Schagen kan dit al helemaal niets betekenen omdat dit off-see is gesitueerd. Voor Wieringen en met name Den Oever betekent het feitelijk niet meer dan een doorvaart haven. Ook Hollands Kroon moet hier geen geld in steken da ten koste zou gaan van andere (plaatselijke) sociale voorzieningen. Hierover is op 5 november voldoende gezegd in de raadsvergadering.

  Een reactie posten