Provincie blijft bij maximum voor wind op land

Datum:
 • dinsdag 17 november 2015
 • in
 • Categorie:
 • HAARLEM - De provincie Noord-Holland is niet van plan gemeenten en milieuorganisaties die meer windmolens willen op land tegemoet te komen. Noord-Holland houdt vast aan een maximum van 685,5 MegaWatt.


  Door Roel van Leeuwen - 17-11-2015,

  Protest gemeenten en milieuorganisaties


  Vier gemeenten (Amsterdam, Haarlem, Diemen en Waterland), energiecoöperaties en milieuorganisaties (zoals Greenpeace en Urgenda) stuurden onlangs een brandbrief naar de provincie waarin ze aandrongen op een ruimhartig beleid ten aanzien van windmolens.

  Het steekt de briefschrijvers dat de provincie niet verder wil gaan dan 685,5 MegaWatt en ook hebben ze moeite met de eisen waaraan initiatieven voor windmolens moeten voldoen. Zo moeten er minimaal zes molens op een lijn komen te staan en moet de afstand tot de bebouwing minimaal 600 meter zijn.

  Daarnaast moeten initiatiefnemers twee oude, kleine turbines saneren om daar één grote turbine voor terug te mogen plaatsen.

  In een brief laat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland weten dat 685,5 MW inderdaad het maximum is en dat hiervoor is gekozen vanwege de impact van windturbines op de kwaliteit van de leefomgeving.

  Daarom zet de provincie in op andere duurzame energiebronnen en energiebesparing, waaronder zonne-energie, warmtenetten, biomassavergassing en verduurzaming van de woningvoorraad. ,,Wij zetten in op al deze sporten en wij streven er naar om hier nog effectiever op in te zetten.''

  GS wijzen erop dat de ruimtelijke kaders voor wind op land zijn vastgesteld door Provinciale Staten. ,,Dit was de uitkomst van een zorgvuldig ruimtelijk en democratisch proces.''

  NHD


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Provinciale staten: Dank u wel.

  Eindelijk eens iemand die zijn poot stijf kan houden na een genomen beslissing.

  Laat Urgenda maar lekker naar Parijs lopen met al die milieu gekkies er achteraan!
  Blijf daar maar.

  Dit land is bestemd voor 10 miljoen mensen en niet straks (met alle gelukszoekers erbij)
  18 miljoen. Doe daar iets aan in plaats van de wereld vol te zetten met mensen.

  De boeren willen allemaal meer dan 100 koeien? Oke, laat ze dan ook maar voor de mestverwerking zorgen door deze om te zetten in energie! Ja, dat kost geld maar ze krijgen dan ook al 100 jaar subsidie. Is er een andere ondernemer die draait op subsidie? Ik ken ze niet!

  Nu is de melkquota vrij; nu zitten ze weer te zeiken dat het niet genoeg opbrengt. Boeren zijn vervuilers!

  Een reactie posten