Stacaravans achter boerderij weg

Datum:
 • vrijdag 30 oktober 2015
 • in
 • Categorie: , ,


 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - College Hollands Kroon: buitenlandse werknemers in woningen of  'geschikte bebouwing' bij boerenbedrijf. De gemeente Hollands Kroon werkt aan het verder optimaliseren van de huisvesting van buitenlandse (seizoen) arbeiders in de gemeente.
  Mike Deutekom 

  De meeste tijdelijke vergunningen voor woonunits bij agrarische bedrijven lopen namelijk af, en burgemeester en wethouders van Hollands Kroon willen dat werkgevers permanente huisvesting voor hun tijdelijke werknemers gaan realiseren. Om dat mogelijk te maken, wil het college opnieuw tijdelijke vergunningen verstrekken aan ondernemers. Daarmee mogen ze dan nog drie jaar hun tijdelijke woonunits blijven gebruiken, (mits deze aan de regels voldoen). Maar daarnaast moet de ondernemer dan wel komen met een plan van aanpak om binnen die drie jaar een permanente oplossing te realiseren voor het huisvestingsprobleem.

  Weer controles huisvesting van seizoenarbeiders 

  Die oplossing kan volgens B en W bestaan uit 'logies in bebouwing bij agrarische bedrijven'. Dan gaat het om groepen van maximaal veertig personen die bijvoorbeeld in een tot pension omgebouwde schuur verblijven. Daarnaast mogen de werknemers ook in woningen worden ondergebracht. Wel geldt daarbij een maximum van vijf mensen per woning.

  Bedrijven kunnen ook samenwerken om gezamenlijk een permanente oplossing te bieden aan de buitenlandse werknemers. Als ondernemers samen een logiesgebouw realiseren, bijvoorbeeld bij een  boerderij, dan mogen daar werknemers van verschillende bedrijven logeren.

  Bevolkingsregister 

  Hollands Kroon wil wel dat de buitenlandse werknemers worden ingeschreven in het bevolkingsregister, zodat bekend is wie waar verblijft. De inschrijving is verplicht en aanvankelijk controleerde de gemeente daar ook op, maar B en W willen de verantwoordelijkheid meer bij de ondernemer neer- leggen. De werkgever krijgt van de gemeente te horen wanneer zijn medewerkers moeten worden ingeschreven.

  Akkerbouwers in de Wieringermeer reageren positief op de plannen. Velen hebben al een permanente oplossing voor hun seizoenskrachten. Bij de beursvereniging, waar veel akkerbouwers bij zijn aangesloten, heerst in elk geval de mening dat mensen laten slapen in stacaravans achter de boerderij niet meer van deze tijd is

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten