Onhandig gemanoeuvreer in 'ijzig' zorgdebat

Datum:
 • zaterdag 3 oktober 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - „Heel vervelend dat u auto rijdt, maar niet weet hoe stuur en pedalen werken." Met die sneer aan het adres van ChristenUnie-raadsli0Johan Paul de Groot schoot burgémeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon duidelijk uit zijn slof.
   Martijn Gijsbertsen  Dat de voorzitter en 21 raadsleden deze week een keer extra moesten opdraven om — op initiatief van De Groot — te praten over de aanbesteding van zorgtaken aan één marktpartij, is tot daar aan toe. Maar dat de CU-voorman naar het middel van een 'interpellatiedebat' greep om uiteindelijk slechts enkele zaken opgehelderd te krijgen, welke vragen ook schriftelijk hadden kunnen worden afgedaan, vond Nawijn (en niet alleen hij) allerminst netjes

   „Een debat is bedoeld om met elkaar in discussie te treden, over een bepaald onderwerp van ge- dachten te wisselen. U heeft de raad daarvoor speciaal bijeen geroepen, maar het inhoudelijke debat heb ik gemist", vatte CDA-nestor Reginald Visser, hoeder van de juiste procesgang en omgangsvormen, samen.

  'De woede gericht op De Groot normaal gespeend met prima debatercapaciteiten — groeide, naarmate hij de indruk wekte wellicht toch verlegen te zitten om meer specifieke informatie. Hij besloot hiervoor echter niet wethouder Frits Westerkamp aan de tand te voelen, maar maakte kenbaar een moment te willen afwachten dat de wegens ziekte afwezige portefeuillehouder Mary van Gent beter was. Daarop waren de rapen gaar en sloeg de politieke vlam in de pan.

  „Gaat dit nu over de zorg of over dit college?", vroeg Jip Pankras (Senioren Hollands Kroon) zich hardop af. Waarbij hij onbedoeld liet blijken dat het achter de schermen mogelijk geen koek en ei is. En aan de stoelpoten van het college wordt gezaagd. „Wat een wanvoorstelling. Het is een uiterst trieste zaak uzelf zo te profileren."

  Beschamend 

  Ook VVD'er Alexander op de Weegh liet zich niet onbetuigd. „Wanneer men vindt dat hier en nu niet het juiste gezicht achter de microfoon staat, is dat een beschamende vertoning."

  Jan Eichhorn van GroenLinks poogde het voor oppositiegenoot De Groot op te nemen, door te stellen dat er eigenlijk een 'afspraak' was met Van Gent, maar zij jammer genoeg ziek was. Dat kwam ook hem op een standje van, burgemeester Nawijn te staan. „U gaat uw boekje te buiten."

  VVD-voorman Jan Swaag merkte ten slotte op dat de ijzige sfeer tussen oppositie en coalitie hem zorgen baarde. „Dit gaat niet de goede kant op. Laten we dit debat alstublieft stoppen, de stekker eruit trekken." Aldus geschiedde, na enkele diepe zuchten.

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten