Omwonenden windpark Wieringermeer willen meer schadevergoeding


FHollands Kroon - WIERINGERWERF - Bewoners die door de bouw van het nieuwe Windmolenpark Wieringermeer een turbine dichtbij hun huis krijgen moeten een hogere schadevergoeding krijgen dan nu geboden wordt.







Door Marten Visser - 7-10-2015,  

D
at stelt de organisatie die de belangen van de omwonenden behartigt, op basis van een enquête onder zo’n 330 buurtbewoners. Ruim 160 bewoners vulden de vragenlijst in.
Het gaat puur om bewoners die niet financieel van de molens profiteren, dus niet om boeren die een molen op hun land krijgen en daarvoor geld ontvangen. Het merendeel van de bewoners stelt dat een jaarlijkse schadevergoeding de overlast van de molens (deels) kan compenseren, al valt het bedrag dat geboden wordt hen tegen.

Meer geld

De bewoners willen meer geld zien. Ze signaleren dat er in de polder grote ongelijkheid ontstaat. Zo kan een boer die een molen op zijn land krijgt jaarlijks 24.000 euro vangen, terwijl zijn buurman die evenveel last heeft van de turbine veel en veel minder krijgt.
De bewoners vinden dat de gemeente Hollands Kroon hen in de steek heeft gelaten. De gemeente ging volgens hen vlot akkoord met de hoge vergoeding voor grondeigenaren, maar spande zich niet in voor een goede compensatie voor de andere bewoners. ,,Er waren alleen nog kruimels te verdelen’’, aldus de omwonenden.
Een meerderheid van hen vindt dat het bedrag dat beschikbaar is om omwonenden te compenseren anders verdeeld moet worden. De regeling moet volgens hen zo worden aangepast dat mensen die een molen dichtbij hun huis krijgen beduidend meer geld vangen dan mensen die op bij voorbeeld een kilometer wonen.

Slagschaduw

Hoewel de komst van het nieuwe windmolenpark onafwendbaar lijkt willen veel bewoners zich er toch nog niet bij neerleggen. Ze vrezen nog steeds voor herrie, overlast door slagschaduw van de molens en waardedaling van hun huizen.
De vertegenwoordigers van de bewoners overhandigden de resultaten van de enquête gisteren aan onder meer Nuon, dat het park wil aanleggen. Ze blijven in overleg. De inzet: meer schadevergoeding en een beter verdeling van dat geld. ,,We hopen er een heel goede regeling uit te slepen’’, zegt Catrinus van der Meer namens de omwonenden.

NHD




2 reacties :

Anoniem zei

Als die turbines er staan wil je onmiddellijk weg.
Er is geen enkele schadevergoeding die dit GROTE LEED kan verzachten.

Een windturbine is eigenlijk hetzelfde als asielzoekers.

En de roverheid heeft schijt aan zijn burgers en niet anders.

Ze drukken het gewoon door.

Vanmorgen het nieuws gehoord. Nog lang geen 10% opbrengst!

Anoniem zei

Zo lang er zo veel geld met windmolens is gemoeid dat in de zakken van criminelen, politici en boeren verdwijnt gaat de diefstal van de belastingbetaler gewoon door.

Een reactie posten