'Hekwerk molens voor kust'

Datum:
  • donderdag 15 oktober 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • Bergen - „De alarmbellen rinkelen nog niet genoeg over de plannen van het Rijk voor de bouw van windturbines voor de kust." Dit stelt wethouder Odile Rasch van de gemeente Bergen.

    Zij gaat dan ook aan nog meer deuren van gemeenten 'morrelen' om hen in verzet te krijgen. „Want wat er voor de kust komt, is echt wel een hekwerk."

    Strook 

    Het kabinet heeft al twee gebieden aangewezen ter hoogte van Zuid- en Noord-Holland, maar die blijken net te klein. Daarom wil het kabinet een strook aan deze gebieden toevoegen, meer naar de kust toe. De parken komen dan op minimaal 18,5 kilometer uit de kust. Deze strook beslaat praktisch de hele Hollandse kustboog waardoor de windturbines naar verwachting van Den Haag tot Den Helder zichtbaar zijn.

    In het eerste kwartaal van 2016 neemt de Tweede Kamer hierover een beslissing. De gemeente Bergen is tegen windenergie zo dicht op de kust. Wethouder Odile Rasch: „Waar in Nederland vind je nog een vrij en onbelemmerd uitzicht? Dat willen we graag behbuden."

    Samenwerking

    Bergen zoekt daarom samenwerking met andere gemeenten en de provincies Noord- en Zuid-Holland om zich hard maken voor alternatieve locaties verder uit de kust. De provincie Noord-Holland staat wel in grote lijnen achter het verzet van Bergen tegen de horizonvervuiling. Een aantal kustgemeenten in deze provincie echter nog niet.

    Rasch: „Er zijn nog alternatieve locaties verder op zee. Ik wil voorstellen daar te beginnen. Daar wil ik de andere gemeenten warm voor maken en ook de kustgemeenten in Zuid-Holland en het provinciebestuur daar. Op die manier komt er een brede coalitie om deze boodschap naar het Rijk en de Tweede Kamer uit te dragen."

    Rasch benadrukt: „Ik ben niet tegen de plannen voor duurzame energie, maar het gaat hier ook om de grootste investering ooit van de overheid in een project, namelijk negen miljard. Ik vind dat de burgers daarvan wat moeten kunnen zeggen." Via www.bergen-nh.nl is een zogenoemde viewer te vinden.

    Kustlijn

    Daarmee kan men vanaf een zelfgekozen locatie bekijken hoe de kustlijn eruit zal zien wanneer de windmolenparken zijn gerealiseerd.

    Zo kan het tot nu toe ongerepte zicht op zee in Camperduin veranderen.

    NHD







    0 reacties :

    Een reactie posten