Duurzamer, maar zonder windturbines in Drechterland

Datum:
  • donderdag 22 oktober 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • HOOGKARSPEL - De gemeente Drechterland kan vooral duurzamer worden wanneer steeds meer inwoners zonnepanelen op het dak leggen. Daarnaast wordt gekeken in hoeverre de afval van agrarische bedrijven beter kan worden gebruikt voor energieopwekking.

    Door Martin Menger - 22-10-2015, 

    A
    lleen op die manier kan de gemeente concreet iets bijdragen aan een schonere en duurzamere wereld. Want in een gemeente waarin de gemeenteraad erg huiverig is voor nieuwe windturbines en weinig andere natuurlijke hulpbronnen zijn, blijven er volgens wethouder George Besseling (VVD) weinig andere opties over.
    Drechterland houdt weinig opties over
    In de klimaatvisie van de gemeente is na vier jaar wat dat aangaat weinig veranderd. Of het moet het feit zijn dat de gemeente zelf met het nieuwe gemeentehuis een uiterst duurzaam en energiezuinig gebouw heeft neergezet. Belangrijkste is volgens de wethouder dat de inwoners zelf steeds meer doordrongen raken van nut en noodzaak. ,,Dat wordt ook ons voornaamste speerpunt, om de mensen vaker attent te maken op de mogelijkheden die er zijn.’’
    Van alle energie die in Drechterland wordt gebruikt, wordt momenteel zo’n 2 procent schoon opgewekt. Doel is dat dit in de komende jaren wordt opgetrokken naar 12 procent. ,,Daarom zetten we zelf in op de daken die er al zijn, op de gebouwen die er nu zijn. Wanneer we die schoner en duurzamer kunnen maken, haal je pas echte milieuwinst.’’
    Zoals gezegd, de politiek in Drechterland voelt niets voor een windpark. Daarnaast lijken zonneweides ook uit den boze. Besseling: ,,Wij hebb en er geen plek voor als gemeente. En planologisch mogen we nog steeds heel weinig, ook van de provincie.’’ Wie weet kan er in collectief verband wel worden gekeken naar het plaatsen van zonnepanelen op de doorgaans grote daken van bedrijven. ,,Daarnaast gaan wij ook door met het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen.’’

    Oplaadpalen

    Verder hoopt de gemeente dat de er zeker negen oplaadpalen voor elektrische auto’s bij zullen komen op publieke plekken.
    De gemeente heeft met een eigen duurzaam bouwloket al een plek waar veel kennis bij elkaar komt. Daarom gaat er ook veel geld naar de voorlichting aan de inwoners. Drechterland heeft nog steeds een budget van 10 mille per jaar voor energiemaatregelen bij mensen thuis. Vanuit de politiek kwam eerder de kritiek dat dit bitter weinig lijkt.
    Wethouder Besseling wacht dat nog even af. ,,De toekomst draait meer om duurzaamheid, ook bij bedrijven’’, zegt hij. ,,Anders doe je niet meer mee en haak je af. En ik vind dat duurzaamheid niet alleen afhankelijk hoort te zijn van subsidie. Als ik nu komend jaar naar de gemeenteraad moet voor meer geld omdat steeds meer mensen willen meedoen, is dat mij dat net zo welkom. Dan kunnen we laten zien dat de aanpak werkt.’’

    NHD




    2 reacties :

    h.oldeboom zei

    Nee, helemaal fout! Verbied de televisie, stereo apparatuur, de wasmachine, de wasdroger, de haarföhn, computer, koffiezetapparaat, de mixer, de afwasmachine, electrisch tuin en overige gereedschappen etc.etc EN GA ALLES WEER OP DE HAND DOEN. Dat spaart energie en dan hoeft men ook geen zonnecellen op de daken te monteren - op naar een groene en werkzame samenleving!.

    h.oldeboom zei

    Aanvulling op min vorige posting:

    En laat de milieu adepten onder ons, zoals groen linkserige- en aanverwante typjes, beginnen met de uitvoering van mijn voorstel; zo geven zij het goede voorbeeld aan de domme massa en U zult geen last meer van ze hebben en niets meer van ze horen omdat zij den ganschen dag bezig zijn hun milieu plicht (met de hand wassen etc.) te vervullen.

    Een reactie posten