Duidelijk is dat niks duidelijk is

Datum:
 • zondag 18 oktober 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - Petten -  Peiling. We zullen in een besloten overleg met vertegenwoordigers van de raadsfracties de uitkomsten bespreken. Op deze manier wil de raad de regie in handen houden over de opvang-discussies in Pétten.  _Peiling over opvang vluchtelingen Petten 

  Harry de Jong

  Schagen - Petten - Dorpsraad Petten houdt een peiling in het dorp om duidelijk te krijgen hoe er wordt gedacht over de opvang van vluchtelingen in Huis ter Duin. De reacties worden aangeboden aan de gemeenteraad van Schagen. „We zullen in een besloten overleg met vertegenwoordigers van de raadsfracties de uitkomsten bespreken. Dan kunnen zij deze meenemen in hun afwegingen voor de raadsvergadering 5 november", aldus voorzitter Joke Kruit van de dorpsraad.

  Op deze manier wil de raad de regie in handen houden over de opvang-discussies in Pétten. „De dorpsraad wordt sinds de informatieavond van alle kanten benaderd met reacties. Het scala aan meningen is breed, dat gaat van absolute tegenstanders tot idealistische voorstanders. Mensen willen spontaan discussieavonden beleggen, actiegroepen oprichten. Dat heeft volgens ons geen zin; want dat gaat alle kanten op."

  Zo is er een initiatief van een groep Pettemers die tal van discussiepunten aanvoert rond de opvang. Een 'uitnodiging om na te denken over de toekomst van Petten'. „We merken dat er tweespalt ontstaat. En dat de optimistische sfeer over de mooie ontwikkelingen in het dorp omslaat om naar een bedrukte stemming", legt Rosali Twisk uit. „Daarom willen we over tal van zaken meer informatie." Dat betreft vragen als hoe 'hard' de termijn is van drie jaar opvang, of deze de toekomstplannen voor het dorp belemmert, of er extra voorzieningen komen. „Het is niet opruiend bedoeld tegen opvang. We willen meer duidelijkheid."

  ____________________________
  Duidelijk is dat niks duidelijk is
  ___________________________________      

  Juist nu Petten na jaren van stilstand en achteruitgang het dorp weer mooier ziet worden, wordt het dorp geconfronteerd met de vluchtelingenopvang in Husi ter Duin. De onzekerheid die dat met zich meebrengt, blijkt een flinke worsteling voor Petten.
  ____________________________________________________

  Harry de Jong en Marten Visser 


  Het is een drukke week, beaamt voorzitter Joke Kruit van de Dorpsraad Petten. Een hele drukke week sinds de informatieavond afgelopen dinsdag over de voorgenomen vluchtelingenopvang in Huis ter Duin. Van alle kanten wordt ze benaderd door dorpsgenoten met vragen, opmerkingen, instemmende of afkeurende opmerkingen. „Maar vooral met veel vragen. Omdat nog niet duidelijk is wie we hier binnen krijgen."

  Want dat maakt een groot verschil, volgens Kruit. „Komen er straks in maart, april erkende vluchtelingen, statushouders die in ons land mogen blijven of wordt het een doorgangshuis voor vluchtelingen die hier hun eerste opvang krijgen? Met de eerste groep kun je een relatie opbouwen, die kun je bijvoorbeeld bij de sportclubs betrekken. Meenemen naar activiteiten. Met vluchtelingen die hier voor korte tijd verblijven is zoiets veel lastiger."

  Terwijl het juist zo belangrijk is, dat mensen die in Huis ter Duin terechtkomen overdag iets zinvols te doen hebben. „Er zijn nu al enkele jaren Poolse seizoenwerkers gehuisest. Die zijn de hele dag aan het werk, zorgen absoluut niet voor overlast. Maar als je er mensen huisvest zonder een zinvolle daginvulling, is het vragen om problemen."

  Discussies

  De onzekerheid over met name wie er komen, wanneer precies en met hoeveel precies vormt de voedingsbodem voor discussies in het dorp over de opvang. Bijvoorbeeld via de groep Pettemers die anoniem wil blijven, maar in een 'uitnodiging' aan dorpsgenoten oproept onderling de 'dialoog aan te gaan', ínput naar de dorpsraad te sturen', maar tegelijkertijd zelf vragen oproept die weer meer voer voor discussie vormen. Bijvoorbeeld of Huis ter Duin-eigenaar Peter Tuin ook mobiele units mag plaatsen, of er een gebedsraimte komt in het dorp en vele andere. „Onze oproep is bedóeld om meer duidelijkheid te krijgen", zegt Rosali Twisk, woordvoerster van de groep en daarom 'tegen wil en dank' niet anoniem. „Daar is behoefte aan in het dorp."

  De vraag is of de dorpelingen die duidelijkheid krijgen. En zo ja: wat toezeggingen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dan waard zijn. Want tijdens de informatieavond van afgelopen dinsdag maakte woordvoerster Lasize de Valk heel duidelijk dat eigenlijk niets duidelijk is.Ja: het COA gaat ervan uit dat het grootste deel van de bewoners van Huis ter Duin zal bestaan uit gezinnen. Aangevuld met alleen reizende mannen.

  Nareizen 

  Die, als bekend is dat ze in Nederland mogen blijven, overigens vaak hun gezin laten nareizen. Maar zeker is dat niet, zo erkende De Valk eerlijk. Dat is geen onwil: het COA kan nu nog niet voorspellen hoe de instroom van vluchtelingen er over enkele maanden uit zal zien. Komen er dan heel veel mannen alleen binnen, dan moeten die toch ergens een plek krijgen. Die onzekerheid is er ook over de duur van de opvang. Natuurlijk zet burgemeester Marjan van Kampen nu in op maximaal drie jaar.

  Maar wat gebeurt er als de vluchtelingenstroom aan blijft houden? En het COA na die drie jaar nog steeds zo met de handen in het haar zit dat 'een dringend beroep' op Schagen wordt gedaan om de opvang alsjeblieft langer open te houden? Kan de burgemeester dan weigeren? Al met al zijn er voorlopig meer vragen dan antwoorden. Goede kans dat de Pettemers daarmee moeten leren leven.


  NHD
  1 reacties :

  Anoniem zei

  "Maar wat gebeurt er als de vluchtelingenstroom aan blijft houden? En het COA na die drie jaar nog steeds zo met de handen in het haar zit dat 'een dringend beroep' op Schagen wordt gedaan om de opvang alsjeblieft langer open te houden?"

  Wees gerust beste burgers, over 3 jaar is Nederland en de rest van Europa failliet en leeft een groot deel van de autochtone bevolking op straat, de asielzoekers leven en wonen dan, compleet met vorstelijke uitkeringen, in uw woningen.

  Een reactie posten