'Wethouder Visser terecht ontslagen'

Datum:
 • vrijdag 25 september 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Helder - Het zagen aan de stoelpoten van een collega, seksueel getinte en vulgaire opmerkingen tegenover vrouwen binnen en buiten het stadhuis, ongeïnteresseerdheid in zaken die zijn portefeuille betroffen, discutabele declaraties en het op eigen doft afspreken met kunstenaar Rob Scholte.


  Delano Weltevreden 


  Deze opeenstapeling van feiten hebben volgens onderzoeker Cees Versteden geleid tot het gedwongen vertrek van wethouder Geurt Visser. Versteden heeft met betrekking tot de seksueel getinte berichten negen vrouwen gesproken, de meesten werkzaam binnen het stadhuis. Zij wilden alleen met hem praten onder voorwaarde dat zij niet geciteerd zouden worden. „Ik begrijp dat dat onbevredigend is, maar het was de enige manier om de feiten boven water te krijgen", aldus Versteden. Hij stelt dat het college voldoende zorgvuldig heeft wpereerd in deze kwestie. „De samenwerking met de heer Visser moest worden beëindigd, omdat zijn functioneren en gedrag onverenigbaar waren met het wethouderschap en schadelijk waren voor het college. Volgens Visser pleegt de onderzoeker karaktermoord, aangezien niet hard gemaakt is dat er klachten zijn.

  NHD

  __________________________________________________________

  Vervolg

  Geurt wilde lintje en studiebeurs 


  Delano Weltevreden 

  Den Helder - Geurt Visser wilde een Koninklijke onderscheiding als hij weg moest als wethouder. Ook moest de gemeente een studie politicologie voor hem betalen en wilde hij nog snel als voltijdswethouder worden aangesteld zodat hij meer wachtgeld kon krijgen. Hij werkte namelijk in deeltijd (o,8). Verder wilde hij zijn iPad en telefoon behouden en vroeg hij om een extra pensionkostenvergoeding over de eerste helft van 2015. Dat staat in het rapport van onderzoeker Cees Versteden over de omstandigheden die hebben geleid tot het vertrek van Visser.

  Deal

  Volgens Visser klopt dat wensenlijstje. ,,Het waren geen eisen. In een gesprek met wethouder Pieter Kos heb ik gevraagd welke deal wij in verband met mijn vertrek konden sluiten. Hij zei dat ik alles mocht noemen. Dat heb ik gedaan. heeft gezegd dat hij zou kijken wat hij kon doen, maar ik heb niets gekregen. Zelfs de iPad moest ik betalen."

  Volgens Versteden was het college geschokt door de wensen en zijn deze resoluut van tafel geveegd. Niet alleen seksueel getinte opmerkingen tegen vrouwen worden de opgestapte wethouder aangewreven. Versteden zegt dat binnen het college ook irritatie was ontstaan, omdat Visser aan de stoelpoten van collega-wethouder Jacqueline van Dongen zaagde. Hij zou tegen buitenstaanders hebben gezegd dat zij niet lang meer wethouder zou blijven. Ambtenaren vonden dat zaken die met zijn portefeuille te maken hadden hem niet interesseerden. Geurt Visser zou hebben gezegd dat het wethouderschap voor hem slechts een opstapje was naar het burgemeesterschap.

  Ook het gesprek van Visser met kunstenaar Rob Scholte over het gebruik van het oude postkantoor als museum heeft meegespeeld in zijn val. Volgens Versteden heeft Visser een politieke doodzonde begaan door afspraken over deze kwestie te negeren. Het college vond het ook niet verstandig dat Visser woonruimte huurde bij partijgenoten joke Vorstman en Carlo Assorgia. „Als je een politieke neus hebt, weet je dat het niet handig is om een financiële relatie met een raadslid aan te gaan", aldus Versteden. ,,Want al een conflict krijgt met je huisbaas, heb je ook meteen een conflict met een gemeenteraadslid."

  Geurt Visser zegt dat hij door onderzoeker Versteden kapot' is geschreven. „Als je dat rapport moet geloven, deugde er niets aan me. Opmerkelijk dat al die dingen geheim zijn gebleven in Den Helder, een stad waar alles binnen de kortste keren uitlekt."

  De oud-wethouder heeft op 1 september met de onderzoeker gesproken. „Hij zegt dat er klachten zijn, maar dat die niet genoemd zijn omdat ik er anders achter zou kunnen komen van wie zij afkomstig zijn. Daar kan ik me dus niet tegen verdedigen. Een dag voor de presentatie van het rapport, kreeg ik een gespreksverslag dat niet strookt met de werkelijkheid. Daarom heb ik de geluidsopname opgevraagd. Het college heeft de onderzoeker gevraagd te kijken naar mijn declaraties, maar die waren geen onderdeel van de onderzoeksvraag. Bovendien zijn mijn declaraties geaccordeerd door de personeelsafdeling van de gemeente, door de gemeentesecretaris en door de accountant. Omdat het onderzoek niets feitelijks heeft opgeleverd over ongepaste whatsappjes of foto's, worden allerlei rookgordijnen opgeworpen om mijn gedwongen vertrek te rechtvaardigen. Dit is pure karaktermoord en dat vind ik heel kwalijk. In een onderzoeksrapport horen verifieerbare feiten te staan. Die zijn mij niet gepresenteerd. Het rapport is gebaseerd op roddel en achterklap. Heel kwalijk dat de onderzoeker zich daarvoor heeft laten lenen."


  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten