Versterking Oeverse dijk kost veertien miljoen euro extra

Datum:
 • vrijdag 4 september 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft oorspronkelijk 44,8 miljoen beraamd voor het project, dat het Wieringer vissersdorp moet behoeden voor ’natte voeten’ bij extreme waterstanden.
  Dat bedrag is intussen bijgesteld naar 58,8 miljoen euro.

  Door Martijn Gijsbertsen - 3-9-2015, 


  Wieringer vissersdorp mag geen 'natte voeten' krijgen
  Dammen
  De kostenstijging wordt bijna voor de helft veroorzaakt doordat het verbeteren van drie dammen in de Waddenzee voor de Oeverse haven aan de werkzaamheden is toegevoegd.
  Die klus, eigenlijk het ’pakkie-an’ voor Rijkswaterstaat tijdens de vernieuwing van de Afsluitdijk, wordt drie jaar vervroegd.
  En net als de versterking van de Oeverse Havendijk, die met terrastrappen meer een tribunefunctie krijgt, uiterlijk 2019 voltooid.
  Door de verbetering van de dammen hoeft de dijk maar met maximaal anderhalve meter te worden verhoogd.
  Aanvankelijk was dat drie meter. Mede om die reden betaalt het waterschap.
  De overige miljoenen hebben te maken met extra voorbereidingskosten.
  Zo trekt het hoogheemraadschap 1,2 miljoen uit als compensatie voor de visafslag in Den Oever, die deels moet worden afgebroken en herbouwd omdat de nieuwe dijk ter plaatse veertien meter breed wordt.
  Andere onvoorziene factor is de damwand die over 650 meter aan de dorpskant moet worden geslagen om de Havendijk te stabiliseren.
  Mede daardoor is de dijkversterking eerder uitgesteld van 2017 naar 2019.

  Puzzel

  ,,Het is een relatief klein stukje dijk, maar wel één met een complexe, drukke omgeving en veel gebruikers’’, aldus Carmen van der Kort van het waterschap.
  ,,Om die reden voeren we veel overleg met allerlei partijen, passen maatwerk toe. Om de puzzel compleet te maken, moeten we soms extra onderzoeken uitvoeren en dat loopt ook weer in de papieren.’’
  Zaken waarover nog precieze afstemming moet plaatsvinden zijn onder meer waar de rijroutes voor leveranciers komen te lopen, waar straks geparkeerd kan worden en bijvoorbeeld waar vissers hun netten kunnen uitrollen.
  ,,In het eerste kwartaal van 2016 hopen we een kant-en-klaar, gedetailleerd plan te hebben, waarvan ook de buitenwereld kennis kan nemen’’, aldus Van der Kort.
  ,,Het gaat om een in de omgeving inpasbaar ontwerp, waar huidige functies zo veel mogelijk behouden zijn en iedereen mee kan leven.’’

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten