Spreekuur Sociaal Wijkteam Den Helder is mislukking en stopt na half jaar

Datum:
 • woensdag 30 september 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • DEN HELDER - De gemeente trekt de stekker uit de wijkspreekuren van het Sociaal Wijkteam.


  Door Michiel Snik - 30-9-2015

  In het afgelopen half jaar blijkt er nauwelijks gebruik van te worden gemaakt. Ondanks reclamecampagnes kwamen in de wijkcentra van Julianadorp drie mensen, De Schooten twee bezoekers en in Nieuw Den Helder helemaal niemand in vijf maanden naar het wekelijkse spreekuur. 

  Het sociaal wijkteam helpt inwoners met een combinatie van problemen op gebied van opvoeden, gedragsproblemen, relatieproblemen, schulden, psychische of fysieke beperkingen. Problemen veroorzaakt door verslaving, agressie, verwaarlozing of vervuiling kunnen zo groot worden dat mensen zelf geen mogelijkheden meer zien voor een oplossing, aldus de gemeente.

  Opzet

  Een medewerker uit het sociaal wijkteam denkt mee bij het vinden van antwoorden en oplossingen, telefonisch of door aan huis te komen. In een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’ tijdens het spreekuur konden de problemen van de wijkbewoners besproken worden. Op basis van dat gesprek moest vervolgens een ondersteuningsplan worden opgesteld, zo was de gedachte bij het opzetten van de spreekuren in de drie wijken. In de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling was deze opzet in het begin van het jaar bedacht.

  Anoniem

  In de praktijk blijken de inwoners echter geen behoefte te hebben om hun verhaal te komen doen in het wijkcentrum. ,,De reden dat er nauwelijks bezoekers zijn geweest komt mogelijk door het feit dat mensen liever anoniemer hun verhaal houden, dan in een wijkcentrum waar ze door medewijkbewoners gezien kunnen worden. In de wijkcentra zijn ook geen afgeschermde spreekruimtes waardoor de privacy wordt beschermd’’, is de verklaring van de gemeente voor de mislukte opzet van de wijkspreekuren. Mensen die hulp zoeken weten het gemeentelijk kantoor aan de Drs. F Bijlweg 2, waar ze een stuk anoniemer zijn, wel goed te vinden, zo blijkt uit de evaluatie naar aanleiding van de ingestelde wijkspreekuren. In dit pand van Sociaal Domein zijn overigens wel spreekkamers.

  NHD


  0 reacties :

  Een reactie posten