Raad stemt in met verbouwing

Datum:
 • zaterdag 26 september 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft bijna zeven miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbouwing van het multifunctionele gebouw De Ontmoeting - het huidige gemeentehuis - en het Kroondomein, het voormalige gemeentehuis van Anna Paulowna.

  Mike Deutekom 


  Ambtenaren naar Kroondomein * Gemeentehuizen voor ruim zeven miljoen aangepast * 'Niks doen is duurder' 


  De raad is het met burgemeester en wethouders eens dat dit de goedkoopste oplossing is om niet alleen de 330 ambtenaren van de gemeente te huisvesten, maar den( om onderdak te bieden aan,basisschool De Meerpaat Door daarnaast ook huurders uit de zorg (huisartsen, apotheek, fysiotherapie, logopedist, GGD en thuiszorg) naar De Ontmoeting te halen, moet het nu bijna leegstaande gemeentelijke pand weer rendabel worden benut.

  Volgens wethouder Frits Westerkamp is niets doen duurder dan het nu aangenomen plan. „Het blijft een flink bedrag, ruim zeven miljoen euro. En zeker nu in de discussie over het accommodatiebeleid moet je dat wel aan de inwoners kunnen uitleggen. Maar dat kunnen we denk ik. Het pand van De Meerpaal voldoet niet meer aan de eisen van de arbeidsinspectie. De school moet anders naar een nieuw gebouw. En door De Ontmoeting met huurders in een zorgcluster en een onderwijscluster weer echt multifunctioneel te maken, betalen we jaarlijks 26.000 euro minder aan kapitaallasten dan in het geval we niets zouden doen. Want ook dan moesten we flink investeren in het Kroondomein."

  Onderhoud

  Ook in de huidige situaties daar namelijk al een groot deel van het ambtenarenapparaat onderge- bracht. En omdat er bij de totstandkoming van de fusiegemeente Hollands Kroon in zou besloten is voorlopig niet te investeren in huisvesting van de gemeentelijke organisatie, eerst af te wachten hoe een en ander uit zou pakken, is er bij het Kroondomein sprake van flink wat achterstallig onderhoud.

  „Bovendien moeten we er straks 330 ambtenaren een plekje kunnen geven. Gelukkig niet allemaal tegelijkertijd, veel kunnen vanuit huis werken, maar het gebouw moet wel aangepast worden", zegt Westerkamp. Toch is de gemeenteraad niet helemaal overtuigd dat de verbouwingsplannen 'sober en doelmatig' genoeg zijn. Middels een amendement van het CDA, VVD, Lada, Senoiren Hollands Kroon en D66 is er vooralsnog geen investeringskrediet beschikbaar gesteld voor aanpassingen aan de raadszaal en het 'bestuurscentrum, de plek waar burgemeester en wethouders werken in De Ontmoeting.

  Werkplekken

  De raad vraag B en W in oktober met een sober en doelmatig voorstel te komen. Wel is er vast bijna 6,9 miljoen beschikbaar om het Kroondomein op te knappen en om De Ontmoeting opnieuw in te richten en geschikt te maken voor De Meerpaal, de huisartenspraktijk en andere zorgverlenende instanties. Het geld voor de raadszaal en de werkplekken van het college komt dan later.

  Toch waarschuwt Westerkamp alvast dat de gemeenteraad geen wonderen hoeft te verwachten. „We hebben de ramingen op basis van bestekken gemaakt. Die zijn al sober en doelmatig, er komen geen marmeren vloeren of iets dergelijks. We gaan kijken of het nog minder kan, maar ik verwacht niet dat dat tonnen gaat opleveren", laat hij weten.

  NHD  1 reacties :

  Anoniem zei

  Merkwaardig toch dat na het over de balk smijten van ongeveer 30 miljoen die gemoeid ging met de bouw van het nieuwe gemeentehuis en de nodige verbouwingen aan het oude en ook het nieuwe, de politiek tot inzicht komt dat de oude locatie toch een heel goede optie is, een beetje verbouwen, aanpassen, een beetje moderniseren en het is weer prima voor elkaar. Het deel van de ambtenaren dat zin heeft om naar het werk te komen heeft weer een riant onderkomen, het deel wat geen zin heeft om te werken kan natuurlijk thuis genieten van de goedheid van de ingezetenen van Hollands Kroon.
  Is dat in het recente verleden niet de verantwoording geweest van CDA'er Lia Franken en PvdA'er V.d.Laan? Is het te achterdochtig te stellen dat beiden wel heel erg hun best hebben gedaan een dergelijk kosten verslindend plan door te drukken? Misschien te goede connecties met de Aannemer?
  Er zal waarschijnlijk wel wat aan de beide strijkstokken zijn blijven hangen, maar wie zich daar tegenwoordig nog druk om maakt in de politiek is een witte raaf, ze hopen allemaal op dergelijke meevallertjes.

  Een reactie posten