Protest Waardpolder tegen plan turbines

Datum:
 • dinsdag 29 september 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Wieringerwaard - Bewoners van en rond de Waardpolder bij Wieringerwaard komen in verzet tegen het plan om de huidige negentien windturbines in de polder te vervangen door zes veel grotere molens. De tegenstanders van het plan willen 'maatwerk', zij vrezen de slagschaduw en geluidsoverlast van de nieuwe turbines.
   Mike Deutekom

  Op vrijdag 9 oktober houden ze vanaf 20 uur een informatiebijeenkomst in dorpshuis De Nieuwe Horn in Kolhorn. Dein Venema is een van de omwonenden die zich verenigd hebben in de Groep Maatwerk Windplan Waardpolder. „De bestaande negentien turbines met een ashoogte van dertig meter worden vervangen door zes molens met een ashoogte van 120 meter. Dat is maar vijftien meter lager dan turbine De Ambtenaar in de Wieringermeer. Wij vinden dat veel te groot voor de Waardpolder."

  NHD

  _____________________________________________________________
  vervolg

  'Overlast voor bewoners niet verder vergroten'

  Wieringerwaard -  „Het maakt niet uit wat voor molens er komen, er zijn altijd mensen tegen", zegt Dolf Geertzema van WP Energiek, de initiatiefnemer achter het windpark in de Waardpolder.

  Maatwerk, zoals de tegenstanders wensen, is in zijn ogen niet mogelijk. „Met maatwerk bedoelen ze kleiner. Dat zie ik niet gebeuren, aangezien het beleid van de overheid is zoveel mogelijk wind te vangen met zo'n molen. Als ze kleiner worden, zijn ze niet rendabel meer." Geertzema stelt dat tegenstanders omwonenden onjuist informeren. „Ze hebben foto's verspreid met daarop een heel ander - veel dikker - model turbine, dat wij niet gebruiken. Bovendien staan de molens op die foto's circa 250 meter van elkaar af, schat ik. Dan ben je bezig met stemmingmakerij."

  De Groep Maatwerk Windplan Waardpolder heeft de foto's gemaakt om een beeld te geven van de grootte van turbines die WP Energiek wil gaan plaatsen. „We maken ons grote zorgen over de geluidsbelasting in de Waardpolder", zegt Dein Venema van die groep. „De polder was een van de stilste gebieden van Nederland. We willen dat de herstructurering van windturbine plaats vindt op basis van maatwerk, zodat de overlast voor omwonenden zeker niet groter vordt dan nu al het geval is."De groep vraagt de Provinciale Staten om in te grijpen.

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten