Kooyhaven kan worden aangelegd

Datum:
 • vrijdag 18 september 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • DEN HELDER - De plannen voor de Kooyhaven bij Den Helder kunnen worden voortgezet. Dat blijkt uit de uitspraak van de Raad van State vandaag (vrijdag) op bezwaren van twee omwonenden. Ontwikkelaars Dura Vermeer en De Vries & van de Wiel mogen beginnen met de eerste werkzaamheden: de aanleg van de havenkade.

  Door Ed Dekker - 18-9-2015, 

  Raad van State stelt bezwaarmakers op één punt gelijk
  Op één punt heeft de Raad van State de bezwaarmakenden (de families De Graaf en Loozeman) in het gelijk gesteld. Het verbod op werkzaamheden ’s nachts (na 23 uur) in de haven en het bedrijventerrein moet worden gegarandeerd. Dit voorschrift moet daarom worden opgenomen in het bestemmingsplan.
  Dit besluit van de Raad van State vertraagt het project verder niet. Het plan wankelde. Bij extra vertraging dreigde het project anderhalf miljoen subsidie van het Rijk mis te lopen. Deze bijdrage werd ‘essentieel’ genoemd.
  Wethouder economische zaken van Den Helder Pieter Kos noemt de uitspraak van de Raad van State ‘verheugend nieuws voor de verdere economische ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland’.

  NHD

  ___________________________________________________________
  Opluchting over 'ja' tegen Kooyhaven


  Vervolg

  Ed Dekker

  Breezand - 'Verheugend nieuws voor de economische ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland', reageerde gistermiddag wethouder Peter Kos van Den Helder na de uitpraak van de Raad van State over de Kooyhaven. Ook zijn collega Theo Meskers van Hollands Kroon reageerde opgelucht.

  De Raad van State veegde de meeste bezwaren van twee omwonenden (de families De Graaf en Loozeman) van tafel, onder meer over licht- en verkeersoverlast. Hierdoor kan worden begonnen met de aanleg van het regionaal havengebonden bedrijfsterrein nabij de Kooybrug. Het is nog onbekend wanneer de eerste klus — de bouw van de havenkade kan starten. Dan moet de gemeente Hollands Kroon eerst een omgevingsvergunning verlenen. De vergunningaanvraag is ingediend en komt volgens Meskers binnenkort ter inzage, zes weken. Als bezwaren

  Bodemprocedure 

  De garanties moeten worden opgenomen in het bestemmingsplan. Dat gebeurt tijdens de 'bodemprocedure' bij de Raad van State. Dan worden de bezwaren opnieuw behandeld, heel gedetailleerd. Wethouder Meskers verwacht niet dat de bodemprocedure alsnog roet in het eten gooit. De aanleg hoeft niet te wachten op deze procedure.

  NHD

  2 reacties :

  h.oldeboom zei

  Lastig, dit verbod; een beetje haven is een 24 uurs bedrijf; het laten wachten van een schip kost veel te duur. Maar dat geeft niet; er zullen niet veel schepen komen want er zijn nog geen gegadigden voor een plekje aan de kade.

  Anoniem zei

  En wie gaat controleren of de voorschriften gehandhaafd worden?

  De gemeente zal de milieudienst opdracht geven te controleren en de milieudienst kennende zal die vanuit een luie stoel een rapportje schrijven compleet meet meetcijfers en tijdstippen, daarmee aantonend dat er helemaal niets aan de hand is en dat er volgens de regels gewerkt wordt. Vervolgens raken de omwonenden helemaal gefrustreerd over zoveel bedrog en stappen naar de rechter. Voor de rechter zullen de ambtenaren van gemeente en milieudienst onder ede verklaren dat volgens de regels is gecontroleerd en de rechter zal vervolgens de gemeente in het gelijk stellen.
  Zo werkt het in de praktijk in Nederland anno 21e eeuw.

  Een reactie posten