Eneco moet betalen voor waardevermindering woningen door windmolens

Datum:
  • woensdag 9 september 2015
  • in
  • Categorie: , , ,
  • DEN BOSCH (Energeia) - Eneco is door de rechter in Den Bosch veroordeeld tot het betalen van EUR 2.600 en EUR 8.700 aan twee omwonenden van een 10 MW-windpark in de Brabantse gemeente Reusel-De Wierden, die door de komst van de vijf windmolens de waarde van hun woning zagen dalen.



    Tijdo van der Zee, Energeia.
    09 september 2015

    Eneco beraadt zich nog op vervolgstappen. Gemeente Reusel-De Wierden had Eneco in 2012 vrijstelling van het bestemmingsplan verleend om de vijf windmolens te bouwen. Daarop stapten twee bewoners naar de gemeente met het verzoek om planschade uit te keren die zou ontstaan door de overlast die de windmolens veroorzaken. De omwonenden wonen op 485 en 950 meter van de dichtstbijzijnde windmolen.

    De gemeente honoreerde dit verzoek en schoof de betalingsverplichting door naar Eneco. Het energiebedrijf maakte hiertegen bezwaar, maar de gemeente hield voet bij stuk, wat Eneco noopte tot een gang naar de rechter. Die rechter zou zich volgens het Eindhovens Dagblad tijdens de zitting hebben afgevraagd waarom Eneco voor die paar duizend euro schadevergoeding de gang naar de rechtbank wilde maken. Om de grenzen van op het gebied van planschade te verkennen en jurisprudentie te vergaren, zo tekende de krant op uit de mond van Eneco’s advocaat. Die lezing wordt bevestigd door woordvoerder Toby Elsson.

    De som van het uit te keren schadebedrag wordt bepaald door de vastgestelde waardevermindering te nemen en daar het normaal maatschappelijk risico van af te trekken. In de rechtszaak vocht Eneco beide punten aan. Ten eerste zou de waardevermindering veel minder hoog zijn dan werd beweerd. Het energiebedrijf beargumenteerde dit onder meer door te schermen met een reccente studie van de Universiteit van Connecticut. Maar de rechter was hier niet van onder de indruk. Ook de hoogte van het normaal maatschappelijk risico werd besproken. Volgens Eneco zou dat risico hoger liggen dan het wettelijk bepaalde percentage van 2% omdat windmolens een trend zijn, waar rekening mee gehouden moet worden. Daar komt bij dat de gemeente in eerder stadium vrijstelling van het bestemmingsplan heeft verleend en dit dus impliciet erkent.

     Maar vrijstelling geven van een bestemmingsplan is nog niet hetzelfde als een aanpassing van ruimtelijk beleid, zegt de rechter, die het evident vindt dat de windmolens detoneren in het agrarische Brabantse landschap. Al met al genoeg reden voor de rechter om Eneco te houden aan de betaling aan de bewoners. Eneco-woordvoerder Elsson laat weten niet inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan, omdat er nog geen beslissing is gemaakt over wel of geen hoger beroep.

    0 reacties :

    Een reactie posten