Zijper Landschap wil strand als erfgoed

Datum:
 • woensdag 12 augustus 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • PETTEN - Het Zijper Landschap (HZL) mobiliseert krachten om een erfgoedstatus af te dwingen voor het strand van de gemeente Schagen, de oude Hondsbossche en Pettemer Zeewering en het nieuwe duingebied.


  Door Harry de Jong - 12-8-2015, 


  M
  et die status kunnen voor HZL ongewenste ontwikkelingen als strandhuisjes en nieuwe paviljoens met een verdieping worden tegengegaan.
  HZL-voorzitter Cor Koning: ,,Het strand is een soort vergeten natuur. Door menselijke activiteiten gaat het ecosysteem er achteruit, maar het is voldoende uniek om in aanmerking te komen als erfgoedgebied.'' Daarbij moet je niet te veel grootschalige ontwikkelingen willen hebben in een kustreep die wordt omringd door vier beschermde Natura 2000-gebieden, aldus Koning.
  Historische verenigingen uit de Zijpe, enkele dorpsraden en Cultuur Compagnie Noord-Holland hebben al hun steun betuigd, vertelt de HZL-voorzitter. ,,Man-made landschap, zoals het nieuwe duin, komt ook vaak in aanmerking als erfgoed. Daarom betrekken we de nieuwe duinen ook in dit verhaal.''

  Discussieavond

  Het Zijper Landschap houdt dinsdag 22 september een eigen informatie-discussieavond over de plannen voor het strand van de gemeente Schagen. Dit gebeurt in de Multifunctionele Ruimte aan de Sportweg te Petten, aanvang 19.30 uur. Vertegenwoordigers van diverse betrokkenen en belanghebbenden – voor- en tegenstanders – laten hun licht schijnen over de plannen.

  NHD

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Hoe kan er ooit door iemand op wegspoelend zand een erfgoedstatus worden afgegeven? Wordt die status dan (tijdelijk) gegarandeerd door de zandhandelaar die onder contract staan? Of geeft Rijkswaterstaat die garanties omdat ze tijdelijk de tweede zandmotor van Nederland mogen beheren.

  Een reactie posten