Windmolensubsidie van 11 mln veilig gesteld

Datum:
 • zaterdag 29 augustus 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • BERKHOUT - Veehouder Nico Groen moet als lid van de windmolenmaatschap Lijsbeth Thijs meewerken aan de vervanging van de windturbines te Berkhout.

  Door Coen van der Luytgaarden - 28-8-2015, 
  Kort geding pakt negatief uit voor veehouder Groen
  D
  at heeft de Alkmaarse voorzieningenrechter vrijdag bepaald in kort geding. Deze uitspraak betekent dat het subsidiebedrag van elf miljoen euro voor de grootschalige vernieuwing van het windpark te Berkhout hiermee is veiliggesteld.
  De miljoenensubsidie kwam in gevaar omdat Groen het niet eens was met de keuze voor het type molen Gamesa. Hij weigerde hieraan mee te werken. Daarop sleepten zijn vijf ’maten’ hem deze week voor de rechter. Zij eisten een co√∂peratieve opstelling van Groen of dat hij uit de maatschap zou stappen om zo de vervangingsoperatie door te zetten.
  Daarin gaat de rechtbank nu mee. De rechter bepaalt dat Groen ’ondanks zijn afwijkende mening in redelijkheid en billijkheid dient mee te werken’. Verder stelt het vonnis dat hij als enige in de maatschap geen vetorecht heeft. Dat liet rechter Blokland al tijdens de zitting weten. Voorts concludeert de rechtbank dat Groen zich ’heeft gecommitteerd dit traject in te slaan’.

  Afspraken

  Uit alles blijkt dat Groen gehouden is aan eerder gemaakte afspraken binnen de maatschap en dat hij de investering niet mag frustreren. Doet hij dat wel dan hangt hem een dwangsom boven het hoofd tot een maximum van vijftig mille.
  De maatschap Lijsbeth Thijs beheert in totaal zeven molens van het type Vestas. Elk van de zes maten heeft zijn eigen molen plus een gezamenlijke molen waarvan ieder voor een zesde deel eigenaar is. Pieter Visser van de winnende partij onthoudt zich van commentaar.
  Nico Groen: ,,Dit is teleurstellend. Ik word gedwongen mee te werken aan een overeenkomst met een malafide bedrijf en het is schaamteloos dat de rechter mij monddood maakt.’’

  NHD
  3 reacties :

  Anoniem zei

  Gek, ik lees: M A L A F I D E.

  Hoe kan dat nou in de windturbine industrie.

  Elf miljard euro SUBSIDIE.

  Anoniem zei

  Zoals al eerder is opgemerkt bij Stichting Jas; er zijn bijna geen onafhankelijke rechters meer, ze doen wat ze wordt opgedragen door de regering en het grootkapitaal.
  Er zijn ook geen rechters met PVV sympathie√ęn terwijl het aantal PVV stemmers minimaal 20% van de bevolking bedraagt, dus de rechtspraak in Nederland kan nooit onafhankelijk zijn. Als je als rechter PVV stemmers veroordeelt om hun mening neem je een loopje neemt met de rechtspraak.

  Anoniem zei

  Anoniem, het is geen elf miljard maar minimaal 50 miljard die opgebracht moet gaan worden door de Nederlandse huishoudens.

  Een reactie posten