Rechtbank in 2020 voor groot deel weg uit Alkmaar

Datum:
 • maandag 31 augustus 2015
 • in
 • Categorie:
 • ALKMAAR - De Alkmaarse rechtbank wordt gestript. Grote strafzaken (meervoudige kamer), familierecht (ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen) en het kantoorpersoneel verhuizen naar Haarlem.

  Door Gerard van Engelen - 31-8-2015, 

  In 2020 moet de operatie zijn afgerond. Het personeel heeft dat gisterochtend te horen gekregen. Veertig procent van de griffiemedewerkers raakt zijn baan kwijt. Rechters, advocaten en officieren van justitie zullen meer moeten gaan reizen.
  Rechtbankpresident Evert van der Molen heeft uit protest tegen het besluit zijn functie met onmiddellijke ingang neergelegd. Hij vindt de onderbouwing ’onvoldoende’ en noemt het onaanvaardbaar dat er geen inspraakrondes zijn geweest.

  Verbijsterd

  De Alkmaarse rechters zijn verbijsterd over de voornemens, zegt strafrechter Gerda van Dijk. ,,Rechtspraak moet toegankelijk zijn voor de burgers. Door verdere concentratie bereik je het tegenovergestelde.’’
  Alkmaar houdt na 2020 de ’enkelvoudige familiezaken’, maar ook de bestuurs-, politie- en kantonrechtspraak. ,,Het gaat om zaken die door één rechter behandeld kunnen worden. En dat is toch nog tachtig procent, ’’ zegt rechtbankwoordvoerder Sara Jane Rose.

  Haarlem

  Het strafrecht-vuurwerk, de grote recht-en bestuurszaken waarvoor meerdere rechters en advocaten nodig zijn, is straks voor Haarlem.
  Eerder verdwenen de strafrecht dependances in Den Helder en Hoorn. Schiphol houdt zijn rechtbank voor Schiphol-gerelateerde zaken. Zaandam (kantonzaken) ook, maar al het Zaanse administratief personeel gaat naar Haarlem.
  Alkmaar blijft de huidige rechtbank aan de Kruseman van Eltenweg ook na 2020 huren, zegt Rose. ,,We stoten alleen het kantorengedeelte af.''

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten