Meeste wapens geregistreerd in gemeente Hollands Kroon

Datum:
 • woensdag 19 augustus 2015
 • in
 • Categorie:
 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - Hollands Kroon is dé wapengemeente van de Noordkop. In dit gebied stonden in 2014 in totaal een kleine elfhonderd wapens geregistreerd. De wapens circuleren onder een kleine vierhonderd vergunninghouders.

  Door Marten Visser - 18-8-2015, 

  V
  erreweg de meeste wapens (661) zijn van in totaal 192 mensen met een jachtakte. Het aantal geregistreerde wapens in de gemeente Schagen is met bijna 450 een stuk lager. Hier zijn bijna 160 vergunninghouders.

  Jagers

  Dit blijkt uit cijfers van de politie over wapenbezit in Nederland, over het jaar 2014. Ook in Schagen is het grootste deel van de geregistreerde wapens in handen van jagers. In totaal tachtig houders van een jachtakte hebben 260 wapens in hun bezit.
  Liefhebbers van de schietsport vormen ook een grote groep vergunninghouders. In Hollands Kroon bezitten 106 sportschutters in totaal 292 wapens. In Schagen zijn 53 mensen actief op de schietbaan, zij bezitten 157 wapens. De politie controleert regelmatig of de wapenbezitters goed met hun schiettuig omgaan.

  Huiscontrole

  In Hollands Kroon werd bij jagers 178 keer een onaangekondigde huiscontrole gehouden, waarbij wordt gecheckt of zij hun wapens en munitie correct hebben opgeborgen. Acht keer werd een waarschuwing uitgedeeld. Bij sportschutters werd 102 keer gecontroleerd, met vier waarschuwingen als gevolg. In Schagen kregen jagers 65 keer bezoek van de politie, hierbij werd één waarschuwing gegeven. Sportschutters werden hier 48 keer gecontroleerd, twee keer had iemand zijn zaakjes niet op orde en werd een waarschuwing gegeven.

  Veldslagen

  Opvallend: in Hollands Kroon zijn zeven wapenvergunningen verleend aan mensen die aan ’re-enactment’ doen: het naspelen van bijvoorbeeld historische veldslagen. In totaal worden vijftien wapens voor dit doel gebruikt.
  Overigens zijn lang niet alle wapens die geregistreerd staan gevaarlijk. Er zijn ook vergunningen afgegeven voor startpistolen voor sportwedstrijden en het trainen van politiehonden. Deze wapens kunnen alleen met ’losse flodders’ worden geladen: patronen die knallen, maar geen kogel afvuren.
  NHD  1 reacties :

  Anoniem zei

  Als het mis gaat met de multiculturele samenleving door de huidige volksverhuizing kun je dus maar het beste in Hollands Kroon wonen, daar kan tenminste een klein deel van de bevolking zich tenminste nog verdedigen tegen de halsafsnijders.

  Een reactie posten