Hoeveelheid energie opgewekt door windparken teleurstellend

Datum:
 • dinsdag 25 augustus 2015
 • in
 • Categorie: , ,

 • Windmolenparken leveren waarschijnlijk veel minder energie op dan gedacht. Bij grote windparken is dat misschien maar een kwart of een vijfde, blijkt uit onderzoek van het Max Planckinstituut.
  Bijdrage: Mark Beekhuis
   
  Onderzoeker Lee Miller zegt dat de opbrengsten allereerst tegenvallen doordat de achterste windmolens minder wind vangen dan de voorsten. "Windmolens halen energie uit de lucht, dat betekent dat er na elke rij windmolens minder energie in de lucht zit. Dat het kortom iets minder hard waait. Na een kilometer of vijf begin je dat echt te merken."
  Borssele

  Na een studie bij een groot windpark in Kansas in Amerika komen Miller en zijn collega's tot de conclusie dat een watt per vierkante meter het beste is wat je kunt bereiken. Voor elke vierkante meter dat je windpark groot is, kun je maximaal één watt vermogen opwekken. Voor de kust van Borssele moet 344 vierkante kilometer aan windparken worden aangelegd. Dat zijn vier kavels plus eenvijfde voor innovatie. Het is de bedoeling dat die windmolens 350 megawatt opwekken. Afhankelijk van of je de vijfde kavel meetelt, kom je dan aan 4 à 5 watt per vierkante meter. Volgens Miller is dat vier of vijf keer meer dan mogelijk is, als je naar de natuurkunde kijkt.
  Op zee

  Het onderzoek waarover Miller schrijft in het wetenschapsblad PNAS gaat over een windpark op land. Op dit moment onderzoekt hij of er iets zou kunnen zijn waardoor een windpark op zee meer zou kunnen opleveren dan een windpark op land, maar op dit moment lijkt het daar niet op. Dat zou betekenen dat de windparken op de Noordzee veel minder elektriciteit gaan opwekken dan iedereen nu denkt.


  0 reacties :

  Een reactie posten