Gemeenten halen deadline pgb niet

Datum:
 • zaterdag 22 augustus 2015
 • in
 • Categorie: ,

 • DEN HAAG -  De deadline van 1 oktober voor de herbeoordeling van 125.000 persoonsgebonden budgetten gaan niet alle gemeenten halen, dat weten ze nu al. Veel gemeenten hebben niet genoeg capaciteit om de klus voor elkaar te krijgen.

  Dit stelt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). „Om de klus zorgvuldig uit te voeren, is meer tijd nodig." De gemeenten wisten al langer dat de dossiers opnieuw beoordeeld moesten worden, maar de deadline van 1 oktober is pas deze maand bekend geworden. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) wil haast maken om een pgb-debacle zoals begin dit jaar te voorkomen. Door bestuurlijke chaos kregen veel mensen toen veel te laat en pas na veel gedoe hun zorggeld binnen.

  Recht

  In de herbeoordeling wordt gekeken of mensen nog recht hebben op een pgb en over hoeveel uren zorg het dan gaat. Volgens Van Rijn is het van groot belang dat budgethouders op tijd weten hoeveel geld ze krijgen volgend jaar, om ook afspraken te maken met hun zorgverle- ners. De gemeenten lijken echter nu al zand in de machine te strooien. „Deze deadline is onwerkbaar", zegt de VNG-woordvoerder.

  Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders, is 'helemaal niet blij' met het bericht van de VNG. „Dit kan heel nadelige gevolgen hebben voor mensen met een pgb. Zij hebben namelijk tijd nodig om zorgvuldig een zorgverlener te kiezen. Je kiest niet zomaar de eerste de beste", aldus de Per Saldo-woordvoerster. Per Saldo vraagt zich af of gemeenten zich wel realiseren wat het voor budgethouders kan betekenen als de gemeente niet op tijd klaar is.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten