College geen moeite met zonnepanelen op stolp

Datum:
 • vrijdag 28 augustus 2015
 • in
 • Categorie:
 • Hollands Kroon - Kolhorn -  De welstandscommissie had in eerste instantie een negatief advies gegeven. De commissie vindt dat de zonnepanelen de kwaliteit van de monumentale openbare ruimte van het beschermd dorpsgezicht in hoge mate aantast


  Lydia Jasper 


  De bewoner van een stolpboerderij aan de Kolhornkade in Kolhorn mag van het college van Hollands Kroon toch zestien zonnepanelen op zijn dak plaatsen. De welstandscommissie had in eerste instantie een negatief advies gegeven.

  De commissie vindt dat de zonnepanelen de kwaliteit van de monumentale openbare ruimte van het beschermd dorpsgezicht in hoge mate aantasting. De zonnepanelen hebben volgens haar tevens direct invloed op de directe omgeving. Komt ook nog bij dat medewerking aan dit plan precedentwerking schept naar de andere panden in het beschermd dorpsgezicht.

  Van dat laatste is het college zich bewust. Maar b&w vindt dat de woning enigszins geïsoleerd ligt en geen monumentale status heeft. De zonnepanelen op het dakvlak doen geen afbreuk aan de openbare ruimte omdat aan de overkant van die zijde sprake is van nieuwbouw. Er is geen alternatief om de panelen op een ander dak te plaatsen vanwege de zonligging.

  Bovendien vindt het college dat de zwarte zonnepanelen goed afsteken bij de antracietgrijze dakpannen.

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten