Vrijheid voor ambtenaren

Datum:
  • donderdag 23 juli 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • HOLlANDS KROON - Personeel Hollands Kroon bepaalt zelf aantal vakantiedagen.


    Mike Deutekom m.deutekom@hollandmediacombinatie.nl
    18-7-2015

    Verantwoordelijkheid. Dat is het toverwoord voor de gemeente Hollands Kroon. Alle 350 ambtenaren in dienst van de gemeente bepalen zelf wanneer, hoe-hoe vaak ze vrij nemen of op vakantie gaan. ,,Wij hebben geen vakantiedagenregeling. We maken .resultaat-afspraken met onze mensen waaraan ze moeten voldoen. De rest mogen ze zelf indelen", zegt Anja van der Horst, directeur bedrijfsvoering bij de gemeente.

    Afspraken

    In tegenstelling tot veel bedrijven, collega-gemeenten of andere overheden, kent werkgever Hollands Kroon een vast aantal vakantiedagen toe aan het personeel. Ook worden snipperdagen niet ergens in één of ander systeem geregistreerd. "Wij hebben vertrouwen in onze werknemers. Als iemand een week zestig uur werkt en een 32-urig dienstverband heeft, kan hij of zij daarna een week vrij nemen. Mits de dienstverlening goed is geregeld. Je moet dus wel met je team, leidinggevende of collega's afspreken dat niet iedereen tegelijkertijd op vakantie is. Maar dat gaat prima", zegt Van der Horst. ,,Wij vinden dat mensen. die een huis kunnen kopen of een gezin kunnen bestieren, zelf best kunnen regelen wanneer ze werken of vrij zijn. En dat blijkt ook, want dat doen we hier al sinds de oprichting van Hollands Kroon." En nog nooit is een ambtenaar van de gemeente betrapt misbruik te maken van de vrijheid die men krijgt, zegt de directeur. „We merken dat mensen helemaal niet geneigd zijn om misbruik te maken van hun vrijheid. In tegendeel. Mensen blijken echt wel verantwoordelijkheid te nemen. We moeten eerder werknemers tegen zichzelf beschermen en hen vragen vrij te nemen om de balans tussen werk en privéleven te bewaren,"

    En dat werpt ook voor de gemeente zijn vruchten af. „Ons ziekte verzuim lag in 2014 op
    2,9 procent. Dat is in gemeenteland echt heel erg laag. Werk en privé lopen bij onze medewerkers over in elkaar, maar dat geeft hen wel een gevoel van ruimte en - volgens mij - ook meer plezier in hun werk. Bovendien krijgen we vijfhonderd open sollicitaties per jaar. Voor een gemeente in een gebied dat voor veel jongeren niet echt 'sexy' is, vind ik dat best veel. Bij ons heb je vrijheid en ruimte voor eigen ontwikkeling en wij krijgen keuze uit meer kandidaten. Het mes snijdt aan twee kanten."


    NHD

    7 reacties :

    Anoniem zei

    Als het zo'n geweldig systeem is mogen we ons afvragen waarom niet in iedere gemeente van Nederland dit systeem wordt ingevoerd en niet te vergeten in het bedrijfsleven.

    Vroeger waren er prikklokken omdat het nogal eens voorkwam dat werknemers een loopje namen met de werktijden, maar in HK werken alleen maar bijzonder gezagsgetrouwe ambtenaren, tenminste als ik het allemaal moet geloven wat ze ons op de mouw proberen te spelden.

    Rob Ravensteijn zei

    Hoogste tijd om de resultaat-afspraken openbaar te maken met de urenlast waarmee gepland wordt.

    Rob Ravensteijn zei

    Hoogste tijd om de prestatie- afspraken openbaar te maken inclusief de urenbelasting waarmee gepland wordt

    Theo Moras zei

    Nog nooit is iemand betrapt op misbruik.
    Als vingerwijzing staat ook de Burgemeester van Hollands Kroon boven het artikel omdat hij nog lang niet is uit gefietst, ook hij heeft een huis kunnen kopen, alleen maakte hij daar per ongeluk wel een beetje misbruik van om enkele discutabele declaraties te declareren.
    Alleen met dat gegeven al lijkt het niet juist, tenzij Burgemeester Nawijn geen werknemer is van deze gemeente.
    Daar had deze directeur waarschijnlijk even niet aan gedacht en verder is zijn gedrag ook verder niet helemaal onbesproken gebleven in zijn vorige en huidige gemeente waar hij de laatste jaren de scepter zwaait. (EREN wie EREN toekomt)
    En dan worden bepaalde akkefietjes ook soms nog wel eens over het hoofd gezien of vergeten in alle euforie.

    Gr. Th Moras.

    h.oldeboom zei

    Dit land zal en moet naar de bliksem. Bijzonder is dat deze 'beslissing' die ongetwijfeld geld kost maar niet in de boekhouding van de gemeente past of opgenomen kan worden, niet door de Raad is goedgekeurd. .Hoe trouwens meet je de productiviteit van een ambtenaar, wiens.(kantoor) productiviteit historisch en traditioneel toch al laag ligt en hoe meet je dat hij harder gaat werken waardoor hij een 'recht' verwerft zelf zijn vrije tijd te kunnen gaan bepalen? En als ze toch al weinig doen en ze werken bijvoorbeeld 30% 'harder' dan geeft zulks ze toch geen recht op meer vrije tijd? Neen, dan beginnen ze gewoon een beetje normaal te wreken; let wel wat ik stel ; Een beetje.!.
    Het is een grof schandaal dat die ter Horst/Nawijn zoiets durft te flikken en een belediging van al die midden grote zelfstandigen (bloembollenkwekers, boeren, veehouders en vissers) die elke dag moeten proberen te overleven en elke beslissing moeten overwegen.
    Er zit evenwel een positief puntje aan dit gebeuren; Mocht bijvoorbeeld blijken dat het ambtenarentempo 10% omhoog kan, waarbij ik ervan uitga dat het tempo nooit dat in het bedrijfsleven zal halen, dan kan 10% naar huis - en wel onmiddellijk!
    A propos: Ik ben benieuwd wat de Raad doe - terug van het maandenlange reces?.

    Aart Blijdorp zei

    Uitgelicht NHD

    Ambtenaren

    'Altijd vakantie' en 'Vrijheid' voor ambtenaren om Hollands Kroon. Deze kop, in de Schager Courant van 18 juli jl. zal veel mensen misschien als muziek in de oren klinken. Want wie wil dit niet? Het lezen van dit artikel zal veel hard werkende mensen en werkzoekenden ook pijn doen. Het artikel is een bevestiging van mijn vermoedens. De gemeente Hollands Kroon heeft er nooit een geheim van gemaakt er naar te streven de beste gemeente van Nederland te willen zijn.

    De realisatie daarvan gaat ten koste van heel erg veel en het doel heiligt de middelen: Regels in de APV afgeschaft, loketten in dorpskernen zijn gesloten, openingstijden van het gemeentehuis zijn vervallen en bezoek uitsluitend op afspraak. Er wordt een moreel beroep gedaan op zelfredzaamheid, verantwoordelijkheid en participatie van de burger bij diverse gemeentelijke taken zoals onderhoud gemeentelijke groen, onderhoud sportterreinen en elkaar aanspreken op ontoelaatbare zaken.

    Ik ben benieuwd hoeveel ambtenaren na de fusie zijn vertrokken en op termijn zullen vertrekken voordat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt.

    Natuurlijk komen er veel open sollicitaties van mensen die ook wel die vrijheid willen en natuurlijk is er een laag ziekteverzuim. Immers, wie wil niet een baan met zoveel 'vrijheid'?

    Men meldt zich niet ziek, maar neemt een vrije dag of werkt thuis. En natuurlijk is er nog nooit een ambtenaar betrapt op misbruik. Niemand gaat zijn collega(s) aangeven van misbruik. Stel je voor dat het 'vrijheidssysteem' ter discussie zou komen te staan.

    AART BLIJDORP
    Anna Paulowna


    Anoniem zei

    Begin jaren 2000 gaf het toenmalige college opdracht het ambtenarenkorps in Anna Paulowna door te lichten, de conclusie was vernietigend: ontsla alle ambtenaren want, er heerste zo'n verziekte cultuur op het gemeentehuis dat de weinig goede ambtenaren het werken onmogelijk werd gemaakt. Er is niets met dat advies gedaan, het zal nog wel ergens bij een ambtenaar of wethouder in een diepe la verborgen liggen.
    Het meest erge is nog dat veel van diezelfde niet functionerende ambtenaren gewoon nog werkzaam zijn in nu HK. en als beloning voor hun jarenlang niet functioneren mogen ze nu in luilekkerland vertoeven.
    We kunnen ons afvragen waarom een college deze ambtenaren zo ter wille is, hebben ze iets te verbergen?

    Een reactie posten