Grond kost gemeenten miljarden

Datum:
 • vrijdag 10 juli 2015
 • in
 • Categorie:
 • Den Haag -  Veel gemeenten voeren een actief grondbeleid: ze kopen grond om die met winst te verkopen. Maar gemeenten lijden daar nu verlies op dat in totaal in de miljarden loopt. En dat drukt weer op de gemeentebegroting. Plaatselijke overheden moeten zich niet als projectontwikkelaars gedragen, maar zich beperken tot hun publieke taak.


  Dat staat in het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen dat gisteren verscheen. Grondexploitatie was jarenlang een welkome bron van inkomsten voor gemeenten. Die hebben zich sinds de economische crisis te makkelijk rijk gerekend en daarbij te veel risico genomen. Door te weinig te kijken naar de werkelijke behoefte aan grond, en door het te veel stimule- ren van nieuwe plannen is een overschot aan bouwlocaties voor woningen, winkels, kantoren en bedrijfspanden ontstaan. De raad becijfert dat de verliezen van de afgelopen jaren oplopen tot naar verwachting 6 miljard euro in 2018.

  Buffers

  Gemeenten moeten de ontwikkeling van grond bij voorkeur overlaten aan private partijen, staat in het advies. Alleen als de markt het laat afweten en de gemeente de ruimtelijke ontwikkeling noodzakelijk acht, dan kan ze erin stappen. Dan moet ze wel de nodige buffers hebben om risico's te kunnen opvangen. „Grondexploitatie is niet bedoeld voor het vergaren van inkomsten." De raad adviseert hoe geld van het Rijk het beste is te verdelen over gemeenten en provincies.

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten