8 TOT 9 PROCENT OMWONENDEN ONDERVINDT HINDER WINDMOLENS

Datum:
 • vrijdag 24 juli 2015
 • in
 • Categorie: , , ,
 • AMSTERDAM – Ongeveer 8 tot 9 procent van de omwonenden van een windmolen zal hinder gaan ondervinden van de windturbines als de huidige normen gelijk blijven.
  Dit blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Windenergie uitgevoerd door onder andere het RIVM waar de minister van Infrastructuur en Milieu over bericht.

  Het Kennisplatform informatie heeft sinds september 2014 informatie verzameld over de mogelijke gezondheidseffecten van windmolens.
  Het platform concludeert dat er in de wetenschap geen overeenstemming is over de gezondheidseffecten van windmolens. Een direct verband met slaapverstoring is ook niet aangetoond. In grote studies komen deze effecten niet naar boven, maar het platform erkent wel dat het geluid van windmolens eerder als hinderlijk wordt ervaren.

  HOUDING

  Ook is er in de wetenschap overeenstemming dat het visuele aspect van de windmolens, de houding ten aanzien van windmolens in het landschap, het proces rond de plaatsen en het hebben van een economisch belang de houding kunnen beïnvloeden.
  “Er is voldoende bewijs dat de stress ten gevolge van chronische hinder of door het gevoel dat door de windturbines de omgevings- of levenskwaliteit afneemt, een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid en het welbevinden van mensen die in de buurt van windturbines wonen”, aldus één van de conclusies.

  NORMEN

  Het platform schrijft verder dat de huidige normen in Nederland niet afwijken van normen in andere Europese landen en dat de geluidsnorm voor windmolens strenger is dan voor bijvoorbeeld industrie. De minister is niet van plan om de huidige normen aan te passen.  
  De komende maanden wordt een evaluatie verricht onder de deelnemers van het platform om te kijken of er een vervolg aan wordt gegeven.

  Groene Courant  0 reacties :

  Een reactie posten