Tijd voor verbod Roundup

Datum:
  • dinsdag 2 juni 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • De boer kan altijd Roundup spuitén; wat in Amerika op grote schaal gebeurt, ook als er gewas op zijn akkers staat. 


    Eric Kok e.kok@hollandmediacombinatie.nl 

    Het was lang een wondermiddel, Roundup. Het gif vernietigde alle onkruid, maar de boer kon daarna gewoon zijn gewassen zaaien of planten. De Amerikaanse producent Monsanto verdiende en verdient er miljarden en miljarden mee. De multinational ontwikkelde ook verschillende genetisch gemanipuleerde gewassen die zelf resistent zijn tegen Roundup, zoals soja, maïs en aardappel. De boer kan zodoende altijd Roundup spuiten, ook als er gewas op zijn akkers staat. En Monsanto kan er voortaan dubbel aan verdienen. Dus iedereen spoot er lustig op los, ook in Nederland.

    Landbouwers, volkstuinders, gemeenten en burgers. Akkers, bermen, stoepen en tuintjes, zo nodig wordt alles platgespoten.

    Ongevoelig 

    Terwijl de glans inmiddels wel van Roundup af is. Zo is duidelijk dat niet alleen de gemanipuleerde gewassen, maar ook steeds meer onkruid ongevoelig raakt voor de werkzame stof in Roundup,
    glysofaat. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat concurrenten van Monsanto, zoals het Duitse Bayer, die stof produceren sinds het patent van Monsanto in 2000 verviel. Maar de Amerikanen zijn nog steeds marktleider. Ze halen nog steeds tien procent van hun omzet uit Roundup.

    De resistentie van het onkruid is niet het grootste probleem. Daar vinden de knappe koppen van Monsanto wel wat op. Het middel is al keer op keer aangepast.

    Het grootste probleem is dat het gif schadelijker is dan het lang leek. De bewijzen worden steeds sterker dat het landbouwgif kankerverwekkend is. En dat het in combinatie met andere bestrijdingsmiddelen nierziektes veroorzaakt, vooral in onderontwikkelde gebieden. En mogelijk maakt glysofaat mannen onvruchtbaar. Bedenk dat resten van het spul in de grond blijven zitten, in ons grondwater terecht komt en vermoedelijk ook in ons drinkwater. In Denemarken is Roundup verboden nadat het in het leidingwater werd teruggevonden.

    Tuin 

    De Nederlandse regering heeft ook al stappen genomen tegen het gif. Particulieren mogen het vanaf volgend jaar niet meer gebruiken op hun stoep en in hun tuin. Maar het mag verkocht blijven worden, en controle op het gebruik is er niet of nauwelijks. Gelukkig zijn er steeds meer tuincentra en bouwmarkten die Roundup uit hun schappen halen.

    Aan een verdergaand verbod wil het kabinet zich niet branden. De VVD (en het CDA) is tegen, de PvdA vreest juridische bezwaren. Daarmee zwicht de regering voor de lobby van Monsanto. Die wijst er steeds op dat de bewijzen voor de schadelijkheid van Roundup niet onomstotelijk zijn. Dat argument verliest na elk onderzoek aan kracht. Recentelijk concludeerde de VN-gezondheidsorganisatie WHO in het medisch vakblad The Lancet Oncology dat glysofaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen'.

    Roundup dreigt het DDT van deze eeuw te worden. DDT, ook al zo'n voormalig wondermiddel van Monsanto, net als Agent Orange. Het wordt hoog tijd dat Roundup in de ban wordt gedaan.

    Eric Kok is redacteur van NHD



    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten