Ontwikkelaar knel na echec Distriport

Datum:
 • zaterdag 6 juni 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • BERKHOUT - Projectontwikkelaar Zeeman Real Estate blijft voorlopig gekortwiekt door de provincie. Het Amsterdamse gerechtshof vindt het beslag dat Noord-Holland op alle gronden van het bedrijf heeft laten leggen, terecht.


  Door Martin Menger - 6-6-2015

  Dit betekent ook dat de pastelling rondom de afwikkeling van bedrijventerrein Distriport bij Berkhout nog in stand blijft. Zeeman en de provincie zijn juridisch slaags geraakt over het feit dat de projectontwikkelaars het project hebben laten mislukken.

  Hof handhaaft beslag op grond, provincie wil 13 miljoen euro zien.

  De Peyler Vastgoed en Zeeman weigerde volgens afspraak de gronden af te terug te kopen die ze eerder om fiscale redenen aan de provincie hadden verkocht. Dat betekent dat Noord-Holland volgens eigen zeggen met een kostenpost van ruim 13 miljoen euro is blijven zitten.

  Volgens de bedrijven heeft de provincie het zelf zo ver laten komen. De provincie wil die 13 miljoen terug hebben van de projectontwikkelaar. Die hebben na een eerder vonnis al een klein deel betaald, maar dat is bij lange na niet genoeg.

  De provincie heeft beslag gelegd op allerlei gronden van Zeeman. Dat is onder meer gebeurd omdat het bedrijf de bezittingen doorverkocht naar een nieuw opgerichte BV, Real Estate.

  Transactie 

  Dit terwijl er door de provincie al beslag op was gelegd. Noord-Holland rook onraad, omdat met zon transactie een bedrijf wel eens in een lege bv kan veranderen. Een van de bouwprojecten die nu wordt tegengehouden door deze claim, is een prestigieus project in Uithoorn. Zeeman stapte naar het hof, met de eis dat het beslag wordt opgeheven. De reden is dat de onderneming anders in gijzeling wordt gehouden: volgens de directie is ondernemen niet meer mogelijk. Daar komt bij dat de gronden in Uithoorn bij lange na niet qua waarde gelijk staan aan de totale claim van de provincie. Het gerechtshof vindt kort gezegd dat de projectontwikkelaar die patstelling aan zichzelf heeft te danken.

  Zeeman Real Estate heeft tijdens de zitting het aanbod gedaan om dan per deelproject een bankgarantie te geven. Op die manier zou het bedrijf toch in Uithoorn kunnen bouwen en geld verdienen.

  NHD  \  0 reacties :

  Een reactie posten