Kamp houdt keihard vast aan windmolens bij kust

Datum:
 • woensdag 17 juni 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Noordwijk - De protesten van de gezamenlijke kustgemeenten tegen de bouw van windmolens op zee brengen Henk Kamp niet van zijn stuk. De minister van economische zaken weigert zijn plannen aan te passen om al vanaf 18,5 kilometer uit de Noord- en Zuid-Hollandse kust turbines te plaatsen. 
  Peter van der Hulst

  De 528 bezwaarschriften en ongeveer vijftienduizend ondertekenaars van een petitie ten spijt.

  Kamp hoopt in oktober de resultaten te presenteren van een onderzoek naar de economische gevolgen van de molens voor de kustgemeenten. Zij vrezen een klap voor het toerisme als er aan de horizon een woud aan palen verschijnt. Mogelijk zal de minister de uitkomsten nog met de lokale bestuurders bespreken om het draagvlak voor zijn plannen te vergroten, maar daar blijft het wel bij. Het onderzoek naar de consequenties voor plaatsen als Katwijk, Noordwijk en Zandvoort volgt na een unaniem door de Tweede Kamer gesteunde motie. Tot aanpassing van de plannen zullen de cijfers niet leiden, maakte Kamp gisteren tijdens beraadslagingen in de Eerste Kamer duidelijk. „Ik heb niet om die motie gevraagd."

  ____________________________________________________

  Minister komt kustgemeenten niet tegemoet 
  ___________________________________

  Naast de al aangewezen grote gebieden voor de Hollandse kusten heeft Kamp de extra strook tussen de 18,5 en 21 kilometer nodig om de kosten fors te kunnen drukken. Aan de achterzijde van de enorme bebouwingsvlakken kan de strook niet komen, omdat daar zeevaartroutes liggen. De stroken schrappen betekent dat naar IJmuiden Ver moet worden uitgeweken. Dat is een gebied op ruim veertig kilometer van de duinen tussen IJmuiden en Den Helder. De kustgemeenten dringen daarop aan, want daar zijn de molens onzichtbaar. Op een totale subsidie van twaalf miljard euro stijgen de kosten dan wel met 1,2 miljard. Kamp: „Ik vind het niet verantwoord om dat bedrag bij bedrijven en burgers in rekening te brengen." Het parlement moet nog instemmen met de extra stroken dichter bij de kust.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten