Hopen op extra molens op zee

Datum:
 • vrijdag 19 juni 2015
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Noordkop - De hoop van havenbeijf Port of Den Helder en andere bedrijven in de off-shoresector op extra windmolens in de Noordzee stijgt. Het optimisme is versterkt door de houding van de Eerste Kamer. 

  De senaat behandelde eerder deze week het wetsvoorstel 'Windenergie op zee'. Bedrijvig Den Helder ziet grote economische voordelen van windparken 'dichtbij' op zee. Zeker nu de komende decennia steeds meer gas- en olieplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee worden ontmanteld en veel onderhoudswerk wegvalt.

  De Eerste Kamer wil de locatie 'IJmuiden Ver' beschikbaar houden als alternatief voor het omstreden plan voor honderden windmolens voor de Zuid-Hollandse kust. 'IJmuiden Ver' gaat uit van eveneens honderden turbines in een langgerekte zone tussen Den Helder en IJmuiden, op veertig kilometer uit de kust.

  Klap toerisme 

  In het Zuid-Hollandse plan komt het woud van wiekendragers op 'slechts' 18 tot 21 'kilometer uit de kust. De gezamplijke kustgemeenten lopen, met Noordwijk voorop, te hoop tegen dit plan van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Zij vrezen een klap voor het toerisme. Tegen dit plan zijn 528 bezwaarschriften ingediend. Vijftienduizend mensen hebben een petitie ondertekend. Vooralsnog wil Kamp zijn plan niet aanpassen. 'IJmuiden Ver' is volgens hem 1,2 miljard euro duurder.

  ________________________________________________________________

  Steun Kamer voor turbines in zone vanaf Den Helder
  ___________________________________________

  Onderzoek 

  De minister verwacht in oktober de resultaten te presenteren van een onderzoek naar de economische gevolgen van de molenvoor de Zuid-Hollandse kustgemeffiten. Volgens Kamp kost 'IJmuiden Ver' veel later beduidend minder, door toepassing van nieuwe technieken. De Eerste Kamer beslist dinsdag over het wetsvoorstel Windenergie op zee. „Hoe eerder molens hier komen hoe beter", reageert manager Katja Naber van Port of Den Helder. ,,Wij zijn er klaar voor."

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten