Financiën schimmig bij Veiligheidsregio

Datum:
 • zondag 14 juni 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • HOORN/ENKHUIZEN - Er bestaat op dit moment geen goed inzicht hoe de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord er financieel voor staat. Die conclusie trekt algemeen directeur Nico Plug die sinds 1 mei de organisatie voor de hulpdiensten in deze regio aanstuurt. Volgens Plug bestaat er een reële kans dat de Veiligheidsregio over 2015 geld te kort komt.

  Door Cees Beemster - 14-6-2015

  Plug heeft zijn bevindingen in een brief verwoord aan alle burgemeesters en wethouders van de betrokken gemeenten. Hierin staat dat er meer duidelijkheid moet komen over de personele bezetting van zijn organisatie en de kosten hiervan. Onduidelijk is nog hoe lang de ingehuurde krachten moeten blijven en in hoeverre ze straks door vaste krachten worden vervangen. 

  Ook constateert Plug onrust onder vrijwillige- en beroepsbrandweerlieden door bezuinigingen op personeel en materieel, gewijzigde roosters en vergoedingen. Volgens Plug is dit alles niet ongewoon nu de brandweerorganisatie sinds 1 januari onder de paraplu van de Veiligheidsregio ingrijpend wordt gereorganiseerd. Wel maakt dit proces de organisatie volgens hem ’kwetsbaarder en risicovoller’.

  De gemeenten, die samen de Veiligheidsregio vormen, hebben afgesproken dat er de komende jaren miljoenen bezuinigd moeten worden op de brandweer. Ze zijn het nog niet eens over de kostenverdeling. ,,De brief van Plug geeft aan dat er opstartproblemen zijn bij de nieuwe Veiligheidsregio’’, constateert burgemeester Frank Streng van Medemblik. ,,Wij waarderen zijn openheid hierover.’’

  Meer inzicht 

  De raad van Medemblik eist voor oktober meer inzicht in de financiële risico’s van de Veiligheidsregio. Streng wil komend najaar duidelijkheid krijgen over de bezuinigingen en de kostenverdeling. ,,Ik maak mij geen zorgen over de brandveiligheid, wel over de kosten’’, zegt hij. ,,De voorgespiegelde efficiencyvoordelen van de brandweer in de Veiligheidsregio hoop ik te gaan zien.’’

  Medemblik, maar ook gemeenten als Stede Broec en Langedijk, zouden tonnen meer moeten gaan betalen voor de brandweer. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio bespreekt 4 juli een nieuwe kostenverdeling. ,,Die gaan we kritisch bekijken’’, aldus burgemeester Frank Streng van Medemblik.

  Wethouder Nico Slagter van Stede Broec zegt dat zijn gemeente met de nieuwe verdeelsleutel, die al bij de colleges bekend is, kan leven. Inhoudelijk mag Slagter hierover niets zeggen. 

  Winstwaarschuwing

   ,,Ik hoop niet dat dit structureel wordt’’, zegt Slagter over ’de winstwaarschuwing’ van directeur Nico Plug van de Veiligheidsregio voor 2015. Tegelijk hoopt Slagter dat met de nieuwe kostenverdeling de Veiligheidsregio minder hoeft te bezuinigen dan de eerder besloten 7,4 miljoen euro. ,,Hiervan is 4,1 miljoen louter op financiële gronden besloten als tien procent van de omzet. Daar moet nog eens kritisch naar worden gekeken. Het is de vraag of het wel reëel is om zoveel te bezuinigen als we ook de veiligheid moeten garanderen.’’

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten